HRANA KOJA ĆE VAM POMOĆI DA IMATE SAVRŠEN PREPLANULI TEN: Kombinacijom nege i određenih namirnica do bronzane kože

Otkrijte u nastavku koja hrana utiče na preplanuli ten.

eva longorija
Instagram 

Mnogi tokom sunčanih letnjih meseci sanjare o zdravoj preplanuloj koži nadajući se da će je postići kupovnim kremama, uljima i sličnim preparatima. Pa iako neki od njih možda i donose željeni rezultat, imajte na umu da se kvalitetna preplanulost može postići tek zahvaljujući kombinaciji nege i odgovarajuće ishrane.

Da bi koža bila lepa i otporna na sunce, potrebno je svakodnevno je hidrirati i hraniti odgovarajućim nutrijentima. Zato je važna konzumacija namirnica koje obiluju ključnim vitaminima i mineralima koji ubrzavaju tamnjenje podstičući proizvodnju melanina i pomažu u održavanju tonusa kože te istovremeno štite telo od letnjih vrućina.

Birajte određene namirnice

To su prvenstveno namirnice bogate karotenoidima. Najviše ih je u zelenom lisnatom povrću, ali i u šargarepi, paradajzi, dinji i paprici, kao i u kajsijama, spanaću, breskvama... Ove namirnice sadrže vitamin A koji je nužan za tamnjenje, ali i beta karoten koji će koži dati prirodni sjaj te je antioksidativnim svojstvima zaštiti od preranog starenja i oštećenja izazvanih izlaganjem suncu. Stoga je poželjno ove namirnice uvrstiti u svakodnevni jelovnik.

šargaprea će vam pomoći d aiamte lepšu boju tena
Shutterstock 

Pored toga, korišćenjem raznih ulja možete sami pripremiti mešavine čije će nanošenje štititi, hidrirati i istovremeno hraniti kožu.

Uljna mešavina za zaštitu

Možete pripremiti uljnu mešavinu koja se sastoji od više vrsta ulja i maslaca. Pomešajte 50 ml ulja čileanske maline, 50 ml ulja čileanskog lešnika, 50 ml kakao maslaca, 50 ml shea maslaca, 15 ml buriti ulja, 15 kapi baznog ulja semena mrkve, 15 kapi eteričnog ulja smilja i 10 kapi eteričnog ulja prave lavande. Mešavinu nežno utrljajte u kožu pre izlaganja suncu.

obavezno koristite zaštitni faktor tokom sunčanja
apostolos-vamvouras-k9x2sIOrbf4-unsplash.jpg 

Stručnjaci kažu kako je za najbolje rezultate kožu važno postupno privikavati na sunce, pa tako prvi deo godišnjeg odmora ipak provedite u hladu i mažite se navedenim uljima uz konzumaciju šargarepe i salate, a tek u drugom delu odmora odvažite se produženi boravak na suncu ili sunčanju. Naravno, izbegavajte nezaštićeni da boravite na suncu u periodu od 11 do 17 sati i ne zaboravite na odgovarajući faktor zaštitne kreme, a svakako pripazite i na odgovarajući unos tečnosti.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
 1