Kada govorimo o hidrataciji, prvo što većini padne na pamet je hijaluronska kiselina. I zaista, ovaj moćni sastojak sveti gral je kada je reč o nezi kože, no daleko od toga da je jedini. 

Zapravo, u poslednje vreme, sve više se priča o moćnom beauty sastojku koji kvalitetnije deluje, hidrira, pomaže koži da zadrži vlagu i ujedno je štiti od UV zračenja. 

Reč je o ektoinu koji bi trebalo da postane must-have na vašoj beauty polici, pogotovo tokom letnjih dana. 

Što je ektoin?

Ektoin se zapravo već nalazi u nekim ekstremofilnim organizmima, poput bakterija i algi. Iako je reč o sastojku prirodnog porekla, njegovi benefiti otkriveni su tek 1985. godine. Ektoin je zaslužan za fantastičnu moć prilagođavanja bakterija, algi i sl. za preživljavanje u ekstremnim uslovima kao što su visoka temperatura, suvoća, slana voda ili UV zračenje, i samim tim, jasno je da to isto može da uradi za našu kožu.

Ektoin hidrira kožu.
Shutterstock 

Ektoin je moćan stabilizator koji deluje tako što jača membrane ćelija i održava ravnotežu unutar njih, čime se sprečava gubitak vode i oštećenje kože. Takođe, ektoin može delovati kao antioksidans, jer neutrališe slobodne radikale i smanjujuje oksidativni stres u stanicama.

Benefiti: 

  • Hidratacija – zadržava vodu u koži, čime se održava optimalna hidratacija. To pomaže u sprečavanju isušivanja kože, smanjenju suvoće i perutanja, te održavanju glatke i meke teksture kože.
  • Umirenje i smanjenje iritacija – smiruje upale, iritacije i crvenilo kože. Ovo je posebno korisno za osetljivu ili reaktivnu kožu te za osobe koje se suočavaju s iritacijama uzrokovanim spoljašnjim agresorima poput UV zračenja ili zagađenja.
  • Zaštita od oksidativnog stresa – ektoin deluje kao antioksidans, što znači da može da neutrališe slobodne radikale i smanji oksidativni stres u koži. Takođe, štiti od plavog svetla i zagađenja iz okolne, odnosno od ubrzanog starenja kože i pojave nepravilnosti.
  • Poboljšanje zaštitne barijere kože – može ojačati barijeru kože, čime se poboljšava njena sposobnost zadržavanja vlage i sprečavanja gubitka vode. To je posebno zgodnozahvalno leti kada smo skloni dehidraciji.
  • Anti-aging – i naposletku, redovna upotreba ektoina može pomoći u smanjenju finih linija, bora, te poboljšanju elastičnosti i čvrstoće kože.
  • Zaštita od UV zračenja - kako ektoin štiti kožu od UV oštećenja i pomaže da se zacele  postojeća, uz svoja antioksidativna svojstva fantastična je dodatna zaštita, ali i hidratacija i umirivanje, pogotovo u SPF formulama. Štaviše, može biti sjajan saveznik i kod alergija na sunce!

Da li ektoin svima odgovara?

Ektoin se smatra izrazito dobro podnošljivim sastojkom, sigurnim za sve tipove kože. Međutim, kao i kod bilo kojeg drugog sastojka, uvek postoji mogućnost individualne osetljivosti ili reakcije, te je bitno da ga prethodno isprobate na malom delu kože. 

Ektoin štiti kožu od bora.
Shutterstock 

Takođe, ukoliko imate problem sa ekcemima, psorijazom, ili ste trudnili ili dojite, posavetujte se sa svojim dermatologom.

Kako se koristi ektoin?

Za najbolje rezultate najbolje je koristiti proizvode sa ektoinom poput krema ili seruma jednom ili dva puta dnevno. 
Čak i maske za lice koje sadrže ovaj moćni sastojak mogu vam dati instant rezultate, pogotovo nakon sunčanja. 

Ektoin je moćan sastojak za negu.
Shutterstock 

Takođe, ektoin se fantastično slaže sa drugim ovlaživačima poput hijaluronske kiseline, ali i s antioksidansima poput niacinamida ili vitamina E. 

No imajte na umu da je uvek važno pratiti potrebe svoje kože i prilagoditi rutinu prema tome. Ako vidite da vam ektoin odgovara i donosi pozitivne rezultate, možete ga uključiti kao stalni sastojak u svojoj rutini njege kože. Ako primetite da vam je rutina lošija otkad ste u nju uključili jedan proizvod s ektoinom, probajte sledeće: najpre proredite korišćenje datog proizvoda i zatim ispitajte kako vam koža reaguje. Ako ni sa ređim korišćenjem ne dolazi do poboljšanja, najbolje je da ga izbacite iz rutine nege.

Bonus video:

PROIZVOD U KOJI SE KUNU SVE BJUTI ZALJUBLJENICE: Ružino ulje sa vitaminom C instant podmlađuje kožu i daje blistav ten TikTok/amandahijazin /rogerwh0/allisonknipe