Beauty trendovi se posebno primećuju kada su u pitanju inovativni sastojci, a već neko vreme ne prestajemo da pričamo o retinolu - sastojku koji važi kao najveći saveznik mladalačkog izgleda kože lica!

Šta je tačno retinol?

To je derivat vitamina A i jedan je od najefikasnijih sastojaka u proizvodima protiv starenja. Ono što je važno istaći je da mi zapravo sve derivate retinola nazivamo retinoidi, tako da je čist retinol najjači oblik retinola koji možete naći u kozmetičkim proizvodima, dok se jači retinoidi izdaju samo na recept. Takođe, jedan od razloga zašto je ovaj sastojak toliko popularan u industriji nege kože je taj što ubrzava promet ćelija kože, uklanja njene mrtve ćelije tako da nove izlaze na površinu kože i stimuliše proizvodnju kolagena koji opada s godinama. Međutim, njegove prednosti u rutini se tu ne završavaju, jer retinol zadebljava samu kožu, poboljšava njenu čvrstoću i smanjuje pojavu finih linija i bora.

Kako koristiti retinol?

S obzirom na to da je u pitanju aktivni sastojak, ako ranije niste koristili retinol, treba da znate da ga je potrebno postepeno uvoditi u svoju rutinu nege. U početku je moguć osećaj neprijatnosti na koži lica, ali to je zapravo normalna iritacija kože dok se ne prilagodi ovom sastojku. Ako imate osetljivu kožu lica, koristite retinol, ili njegove prirodne alternative, svaki drugi dan i u sendvič metodi! Prvo nanesite retinol nakon sloja kreme, pa ga prekrijte drugim slojem hidratantne kreme, a sličan efekat će imati i tonik ili serum. Stoga je fokus na proizvodima koji će dubinski hidrirati kožu lica. Takođe, ne zaboravite na proizvode sa SPF-om jer retinoidi čine vašu kožu osetljivijom!

U nastavku smo odabrali proizvode na bazi retinola koje uvek vredi kupiti, tako da je pravo vreme da obnovite svoju kolekciju!

CeraVe Resurfacing Retinol Serum

La Roche-Posay Retinol B3 Anti-Ageing Serum

L'Oreal Paris Revitalift Laser Pure Retinol Deep Anti-Wrinkle Night Serum

Kiehl's Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose Serum

 Bonus video

Retinol A313 Tiktok/ninockicatalksbeauty