Nokti možda nisu nešto o čemu previše razmišljate – ne govorimo o manikiru ili laku za nokte, već o zdravlju noktiju o kome se ne priča prečesto, a povezano je sa celim telom. A odgovor na pitanje kako izgledaju zdravi nokti za Byrdie daju dermatolozi koji otkrivaju zašto je zdravlje noktiju pre svega važno i kako saznati da li su zdravi.

Nokti, objašnjavaju dermatolozi, postoje kako bi štitili prste i ruke, oni su zapravo snažan tkivni štit. Tu su i zanoktice, odnosno koža kao barijera koja sprečava da nečistoće uđu u subkutikularni prostor. Pravilna nega noktiju može da spreči infekcije i druge zdravstvene probleme, a kvalitetan, čak i najobičniji manikir može da pomogne u poboljšanju izgleda i utiče na samopouzdanje, smatraju stručnjaci.

Osim toga, dodaju, nokti mogu pomoći lekarima da bolje razumeju zdravlje celog tela. Naime, dermatolozi kažu da nokti mogu biti znak nekih unutrašnjih zdravstvenih problema. Nedostatak gvožđa, vitamina ili nekih drugih stanja može dovesti do promena u izgledu nokta, pa čak i u teksturi nokatne ploče.

Kako izgledaju zdravi nokti?

Polumesec

Kada govorimo o zdravim noktima, prvo obratite pažnju na 'polumesec'. Nije providna, ali nije ni crvena. Problem je ako postoji crvenilo, što može biti razlog za zabrinutost, zbog čega je dobro konsultovati lekara.

Kako izgledaju zdravi nokti?
Instagram 

Neravnine na nokatnoj ploči

Zatim, nokti treba da budu glatki i bez izbočina. Kada pređete prstom preko njih, trebalo bi da se osećaju kao ravna površina, bez podignutih delova. Vertikalne brazde su linije koje se protežu od kutikule do vrha nokta i postaju sve izraženije s godinama. Međutim, mogu se pojaviti i kog mlađih uzrasta zbog dehidracije nokatne ploče i zbog čestih manikira ili čestog izlaganja vodi. S druge strane, horizontalne brazde se javljaju kada dođe do poremećaja u rastu noktiju, pa je to znak da nešto negativno utiče na njihovo zdravlje.

Boja noktiju

Sledeća stvar na koju treba obratiti pažnju je boja - trebalo bi da bude zdrava, prirodna, roze boja. Dermatolozi kažu da zdravi nokti ne bi trebalo da imaju bele tačke. Uglavnom su bezopasne i posledica su mehaničkih povreda noktiju, ali mogu biti i posledica nekih drugih stanja izazvanih nedostatkom gvožđa ili minerala. Žuti nokti takođe mogu biti razlog za zabrinutost, što se dešava zbog česte upotrebe laka za nokte. Boja laka dolazi u kontakt sa keratinom u nokatnoj ploči, što može izazvati promenu boje i njihovu lomljivost. Odstranjivač laka za nokte može dodatno podstaći žutilo.

Tamne mrlje - gljivice

Sledeći razlog može biti vrlo očigledan, ali treba napomenuti - zdravi nokti nemaju gljivice. Oni su prilično česta infekcija i nije uvek lako izlečiti. Da bi se sprečila mogućnost infekcije, savetuju dermatolozi, nokti i koža oko njih treba da budu očišćeni od rana koje mogu da olakšaju stvaranje gljivica. Pored toga, zdravi nokti nemaju tamne mrlje. Ako ste ih primetili, dobra je ideja da razgovarate sa profesionalcem jer mogu ukazivati na brojne probleme; od bezopasnih do ozbiljnijih stanja. Ponekad takve fleke ne zahtevaju nikakav tretman i nestaju same, a ponekad je potrebno rešiti osnovni problem, na primer, nedostatak vitamina, prenosi Diva.

Kako održati nokte zdravim?

Čak i ako vaši nokti trenutno nisu u savršenom stanju, ne morate da brinete. Postoji mnogo načina za poboljšanje zdravlja noktiju. Održavajte ih čistim i suvim i izbegavajte da često radite manikir, savetuju stručnjaci. Preporučuju i unos odgovarajućih vitamina, kao što su vitamin D, kalcijum, gvožđe, vitamin C, cink, minerali...

Stručnjaci savetuju da ne uklanjate zanoktice.
Shutterstock 

Tokom manikira, stručnjaci savetuju da ne uklanjate zanoktice, a takođe je važno obratiti pažnju na vrste proizvoda koji se koriste na noktima. Providna baza laka za nokte, kao i izbegavanje stalne upotrebe tamnih boja na noktima, može sprečiti žutilo noktiju. Stručnjaci savetuju osobama sa lomljivim noktima da odmore od prečestog lakiranja i gel laka jer će to sprečiti dalje oštećenje nokta.

Stručnjaci objašnjavaju da se lomljivost može ublažiti kvalitetnim hidratantnim kremama, poput onih sa kokosovim uljem ili vazelinom, koje će pomoći u jačanju nokatne ploče.