Uredni i lepi nokti su uvek u modi, za to nije potreban poseban manikir koji se može ostvariti isključivo u salonu, ali moramo priznati da je to najpraktičnija stvar ukoliko ne želite svaki drugi dan da razmišljate o noktima.

Tehnikom gel laka obezbeđujemo da o noktima ne brinemo naredne 2 do 3 nedelje, što u mnogome štedi vreme i čini da za svaku priliku imate sređene nokte.

Loše strane gel laka

Međutim, postoje i loše strane za koje treba da znate.

Dugo traje, boja koja ne bledi, otporan je na brojne spoljne uticaje – gel lak zaista na prvi pogled ima sve osobine manikira iz snova.

Loše strane gel laka koje treba da znate.
Instagram 

Međutim, ispod sjajne površine sloja gel laka krije se njegovo ružno naličje – oslabljeni, bledi i ispucali nokti (koje je sigurno svaka žena iskusila nakon ovog tretmana).

Zato, izlaganje UV zračenju u lampama pomoću kojih se lak suši, kao i potencijalna oštećenja vaših noktiju, dva su velika faktora koja se ne mogu zanemariti.

Način na koji rad gel lak manikir nam je dobro poznat: prvo se boja nanosi i zatim suši ispod UV svetla u lampi. Ovaj postupak se ponavlja nekoliko puta po ruci – to je ono što lak čini na kraju tako dugotrajnim. Pa da li je loše za vašu kožu kad ruke držite pod UV svetlom?

Izlaganje UV svetlu definitivno nije dobro za vas. Doktorka Hajdi Valdorf, direktorka laserske i kozmetičke dermatologije u Medicinskom centru Mount Sinai u Njujorku, rekla je za Fashionista portal:

„Postoje dva prijavljena slučaja raka kože na ruci koji su povezani sa redovnom upotrebom UV lampe za nokte“.

Studija koju je naručila kompanija za proizvodnju lakova za nokte Shellac opovrgla je rezultate te studije, ali dr Valdorf i dalje preporučuje preduzimanje mera predostrožnosti.

„Problem je u tome što je oštećenje koje izaziva UV zračenje kumulativno. Dakle, ako povremeno koristite UV lampe, to možda neće imati mnogo efekta odmah. Međutim, ako započnete s njima redovno u dvadesetim ili tridesetim godinama i nastavite, rizik će biti veći“, kaže dr Valdorf.

Skidanje gela ume da bude pakao.
Shutterstock 

Da bi se izbeglo opasno izlaganje, dr Valdorf preporučuje da nanesete vodootpornu kremu za sunčanje pre nego što krenete na manikir.

„Međutim, imajte na umu da neće biti u potpunosti efikasan – deo postupka je čišćenje noktiju, a time i kože oko noktiju i prstiju. Ako moraju da uklone prethodni manikir sa gelom, prsti su natopljeni acetonom najmanje 10 minuta. Nijedan proizvod za zaštitu od sunca neće to izdržati“, upozorava.

Skidanje gela ume da bude pakao – potrebno je preko 10 minuta namakanja u acetonu stopostotne koncentracije ili se svaki prst uvije u foliju. Zatim se gel struže nakon što omekša. Stanje vaših noktiju posle toga logično – nije dobro.

Gel lak se struže nakon što omekša acetonom.
Youtube 

Gel lakovi izuzetno isušuju nokat što ga vremenom čini lomljivim. Obavezno neprestano hidrirajte nokte i zanoktice uljem vitamina E dok na noktima imate gel. Da biste se zaštitili od efekta uklanjanja putem acetona, nakon skidanja laka namočite nokte u posudu sa vitaminom E ili kokosovim uljem za brzu rehidraciju.