Skin cycling je najnoviji beauty trend koji hara TikTokom. Za razliku od mnogih trendova s ove platforme, ova neobična metoda nege kože (koja je skupila gotovo 4 milijarde pregleda!) zapravo, prema dermatolozima, podstiče optimalnu vlagu kože i hidrira je, piše Vogue.

Šta je zapravo skin cycling?

"Koncept skin cyclinga odnosi se na noćnu rutinu nege kože koja uključuje korišćenje aktivnih sastojaka određenim danima, a nakon njih slede dani 'odmora'. Najpopularniji je četverodnevni ciklus, koji obično uključuje korišćenje aktivnih sastojaka dve noći tokom nedelje, nakon čega slede dve noći odmora - i ponavljanje", objasnila je dr. Aleksis Grenit.

Skin cycling tako može pomoći u sprečavanju ugrožavanja kožne barijere zbog prekomerne upotrebe aktivnih sastojaka. Osim toga, sjajan je način za stvaranje dosledne i efikasne rutine za optimalan izgled kože. Dermatološkinja koja stoji iza koncepta je dr. Vitni Bov, a svoje savete za transformaciju kože podelila je na TikToku.

Šta je skin cycling TikTok/drwhitneybowe

Prva noć: piling

"Očistite kožu, osušite lice tapkanjem, a zatim stavite proizvod za piling",objašnjava dr. Bou koja preporučuje korišćenje sredstava za čišćenje kože, na primer hemijske pilinge koji sadrže sastojke poput AHA, BHA i PHA, umesto fizičkih pilinga jer su efikasniji i bolji za barijeru kože.

Druga noć: retinoid

Drugog dana nanesite retinoid. Ako ga stavljate prvi put, započnite nanošenjem hidratantne kreme na osetljiva područja lica – ispod očiju, oko uglova nosa i bora oko usana – da deluje kao pufer i spreči suvoću i iritaciju. Zatim nanesite retinoid na celo lice, niz vrat i preko dekoltea.

Treća i četvrta noć: popravak i oporavak

Vreme je da se pobrinete o barijeri kože i osigurate odgovarajuću hidrataciju. Dr. Bou preporučuje čišćenje, bez skidanje viška vode peškirom, a zatim nanošenje seruma koji sadrži sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i/ili niacinamida. Zatim nanesite hidratantnu kremu: “Odaberite formulu koja je stvarno hranjiva koja će nahraniti barijeru kože. Ako vam je koža jako suva, nanesite ulje šipka ili skvalan na obraze", savetuje dr. Bov.

Nastavite da pratite proces koji dovodi do hidrirane i zdrave kože lica.