Negovana koža, kosa, nokti su vrlo važni detalji koji nam osobu čine privlačnijom. Ako trenutno, na početku jeseni, mučite muku sa suvoćom kože uprkos redovnoj hirataciji, nastavite da skrolujet.

Kako bi vaša koža bila negovana i zdrava, donosimo vam 6 koraka nege kojih bi trebala svaka žena da se pridržava.

1. Suvo četkanje

Ubrzan način života savremenog života može da vas natera da zaboravite na negu tela, ali je od suštinskog značaja za dobrobit vaše kože. Ako ste zanemarili svoju kožu, priuštite joj efikasan tretman suvog četkanja koji vam omogućava da očistite kožu uz istovremenu detoksikaciju unutrašnjih organa. Sve što vam treba je četka napravljena od prirodnih čekinja.

Suvo četkanje.
Shutterstock 

Četkanje se uvek obavlja na suvo, najbolje ujutru pre tuširanja. Dugim, ravnim pokretima četkajte noge od stopala nagore, zatim ruke od šaka do ramena, a time i svaki deo tela odozgo prema dole, jer će takvo četkanje usmeravati limfu ka srcu.
Nakon četkanja, okupajte se kako biste uklonili ostatke suve kože i toksina koji se oslobađaju u ovom procesu.

2. Hidratacija

Pošto je koža izložena svakodnevnom stresu, može ostati dehidrirana. Da bi se održalo njeno zdravlje, važno je nadoknaditi izgubljenu vlagu i pružiti joj dodatnu negu. Pored redovne hidratacije iznutra, pijenjem najmanje 2 litre vode dnevno, važna je i hidratacija spolja, što se postiže redovnim tuširanjem. Tuširanjem se oslobađamo svih nečistoća i znoja kako bi koža bila čista i sveža. Obavezno dobro isperite nežnu kupku, a kada se obrišete peškirom, obratite pažnju da višak vode ne trljate, već ga nežno utapkajte u kožu, a višak vode će pokupiti peškir.

Tuširanjem se oslobađamo svih nečistoća i znoja.
Shutterstock 

3. Nahranite kožu

Nakon kupanja, veoma je važno nahraniti kožu značajnom količinom kreme, mleka ili losiona za telo kako bi se u potpunosti održala optimalna hidratacija kože. Sprečavaju isušivanje kože i pružaju duboku negu. U zavisnosti od toga koliko volite bogate i teške ili lakše losione za telo, izaberite najbolji proizvod za vas.

4. Ne preskačite piling

Povremeni piling tela i lica je obavezan za uklanjanje mrtvih ćelija kože. Nakon što uklonite ostatke kože i nečistoće sa površine, vlaga i aktivni sastojci iz krema i losiona će lakše prodreti u kožu, ostavljajući kožu glatkom, mekom i zdravom. Piling treba dobro umasirati u vlažnu kožu, a zatim isprati mlakom vodom, a postupak ponoviti jednom do dva puta nedeljno. Ako do sada niste probali piling, možete ga sami napraviti od sastojaka koje imate u kuhinji.

Ne preskačite piling.
Shutterstock 

5. SPF zaštita je neophodna

Bez obzira što je nastupila jesen, pre izlaska iz stana obavezno nanesite proizvod za zaštitu od sunca na lice i telo kako bi vaša koža bila zaštićena od štetnih UV zraka. Zapamtite, ako ne koristite SPF rizikujete prerano starenje kože.

6. Izbegavajte iritaciju kože nakon brijanja

Brijanje bikini zone, nogu i pazuha zahteva oprez, jer je koža na tom delu posebno osetljiva. Zato je veoma važno da svoju kožu pre, tokom i posle brijanja negujete kvalitetnim proizvodima i koristite najbolje brijače. Nekvalitetni brijači su jedan od najčešćih uzroka iritacije kože od brijanja, a isto važi i za tupe brijače, koji povećavaju rizik od povreda jer ih jače pritiskamo na kožu, što izaziva sitne ogrebotine i crvenilo. Ne zaboravite da tehnika brijanja u suprotnom pravcu od rasta dlačica može doprineti crvenilu i peckanju, posebno ako je koža osetljiva. Samo kvalitetni proizvodi za brijanje sprečiće iritaciju kože. Nikada ne preskačite gel za brijanje ili losion za telo nakon brijanja. Samo tako će vaša koža biti i ostati besprekorno glatka i zdrava.

Izbegavajte iritaciju kože nakon brijanja.
Freepik/gpointstudio