Vitamin C je snažan antioksidans koji preporučuju dermatolozi i odgovoran je za poboljšanje izgleda i zdravlja kože. Takođe je postao jedan od najtraženijih sastojaka za negu kože. Cult Beauty izveštava da pitanje "Šta vitamin C čini vašoj koži?" dominira Google pretragama kada su sastojci i nega kože u pitanju.

Vitamin C je najtraženiji sastojak na guglu.
Freepik 

Vitamin C nije novina u kozmetičkoj industriji, ali ponekad "padne" u drugi plan zbog novih proizvoda na tržištu. Međutim, mnogi brendovi ga uključuju u formule raznih seruma, ampula, maski, krema i drugih proizvoda, što ovaj inače nestabilni sastojak čini moćnim i pouzdanim saveznikom u rutini nege kože.

Vitamin C može da postane deo rutine već u ranim dvadesetim, čak i kao deo anti-age nege, ali uvek u kombinaciji sa SPF-om što je najvažniji deo anti-aging rutine.

Kada počnete da uvodite vitamin C u rutinu nege kože, preporučljivo je da izaberete proizvode sa nižom koncentracijom, najbolje u obliku kreme.

Naime, ovaj sastojak u većim količinama može da deluje iritantno, pa se preporučuje da se ide postepenood krema sa nižom koncentracijom do seruma, ampula i proizvoda sa većom koncentracijom vitamina C. Kreme sa vitaminom C su prikladne za mladu i osetljivu kožu, dok serumi i ampule prodiru dublje i stoga deluju intenzivnije. Za željeni efekat preporučuje se kontinuirano, dugotrajno korišćenje seruma, dok su ampule dobar booster za zrelu, umornu i kožu oštećenu od sunca.

Proizvodi sa vitaminom C zahtevaju pravilno čuvanje jer su skloni oksidaciji, gde proizvod počinje da tamni i degradira kao rezultat izlaganja vazduhu, toploti ili izvoru svetlosti. Da bi se usporio proces oksidacije, preporučuju se formule u neprozirnim bocama, koje se zatim čuvaju na hladnom i tamnom mestu, poput fioke ili ormarića - ovo će ih zaštititi od direktne sunčeve svetlosti.