Znanje je moć, pa je moguće da biste, kada biste znali pravu istinu iza sledećih široko rasprostranjenih mitova, uštedeli mnogo bolova i vremena prilikom odlučivanja o pravom metodu uklanjanja dlačica kod kuće ili u kozmetičkom salonu.

Evo glavnih mitova o uklanjanju dlačica u koje konačno treba da prestanete da verujete...

Dlačice postaju gušće nakon brijanja

U ovaj mit mnogi veruju, verovatno zbog osećaja koji stvaraju dlačice dok rastu. U stvari, brijač jednostavno uklanja dlačice sa površine kože, tako da je praktično nemoguće uticati na njihovu boju i debljinu, koja je definisana duboko, u njihovom folikulu. Ako pustite dlačice da izrastu, shvatili biste da su iste kakve su bile i pre brijanja.

Brijanje lica stvara bradu

Isto važi i za lice. Zvezde starog Holivuda, poput Merilin Monro i Elizabet Tejlor su brijale lica da bi uradile piling, dok danas desetine poznatih ličnosti, poput Hude Katan i Kloi Morelo vole dermaplaning i naravno - nisu dobile bradu.

oko uklanjanja dlačica vezuju se brojni mitovi
Shutterstock 

Što je žilet stariji, manja je verovatnoća da ćete se poseći

U stvari, upravo suprotno. Što je brijač čistiji i oštriji, manja je verovatnoća da ćete se poseći. Veliki plus je činjenica da ćete na ovaj način dobiti besprekornije brijanje.

Lasersko uklanjanje dlaka leti može izazvati rak

Uprava za hranu i lekove (FDA) navodi da je lasersko uklanjanje dlaka snop nejonizujućeg zračenja koji se ne smatra opasnim. Svetlosna energija lasera ​​zapravo ostaje površna, na nivou kože. Ovi laseri ne izazivaju oštećenje DNK i mutacije poput jonizujućeg zračenja. Svetlo koje se koristi ne prodire više od folikula dlake i unutrašnji organi nisu uopšte pogođeni.

postoje mnogi moderni aparati za uklanjanje dlaka koji su efikasni na bilo kom tipu kože.
Shutterstock 

Lasersko uklanjanje dlaka radi samo na smeđim dlačicama

Ovo je možda bilo tačno u prošlosti, ali sada postoje mnogi moderni aparati koji su efikasni na bilo kom tipu kože. Ranije se verovalo da će laser raditi na bledim do svetlo smeđim tonovima kože i samo na crnoj do svetlo smeđoj boji dlačica. Međutim, treba napomenuti da se sa najsavremenijim aparatima danas lasersko uklanjanje dlaka može uraditi čak i na tipu kože 6, odnosno čak i na najtamnijoj koži.

izvor: zenski magazin