Za početak, da razjasnimo, maska za lice je samo jedan u nizu preparata za negu i nema ništa veči efekat od kreme za lice, losiona, seruma…

Osim kupovnih kozmetičkih maski iz drogerija, možete napraviti i prirodne u svojoj kućnoj radinosti. 

Jedan od prirodnih namirnica može biti i kvasac koji je od davnina poznat kao prirodno sredstvo za negu kože i kose, a najčešće se preporučivao za glatku kožu protiv bora, kao i protiv nečiste kože i akni. Danas znamo da je nečista koža povezana s nedostatkom vitamina B, a kojim je kvasac posebno bogat.

Maska za lice od kvasca je delotvorna u uklanjanju nečistoća i akni.
Shutterstock 

Kvasac nije bogat samo vitaminima, već i mineralnim materijama kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, hrom, gvožđe, bakar, mangan, cink i fosfor. Ima i esencijalnih aminokiselina, možemo izdvojiti inozitol i p-aminobenzojevu kiselinu, ali njih ima u nešto manjoj meri.

Osim što čisti i osvežava kožu te smiruje nadraženu i upaljenu masnu kožu, kvasac regeneriše suvu i oštećenu kožu. Iako lekovite supstance iz kvasca deluju brzo, kod akutnih tegoba kožu treba negovati kvascem bar 2 puta nedeljno tokom 2 meseca.

Prirodna maska za lice koja najviše prija suvoj i masnoj koži
Shutterstock 

Kamilica je jedna od najpoznatijih biljaka za negu kože. Ima protivupalna, antifungalna i antiseptička svojstva, te smiruje iziritirana stanja kože. Cvetići kamilice će u ovoj maski lekovito delovati na kožu i omekšati je.

Maska od kvasca i mleka

1 kocka svežeg kvasca
2 kašike mleka
prstohvat usitnjenih cvetova kamilice

Priprema

Cvetiće kamilice sitno usitnite nožem. Mleko lagano ugrejati, dodati kvasac, usitnjenu kamilicu, te sve skupa kremasto umešati. Smesu kistom naneti na kožu lica i vrata. Ostaviti da deluje 15-ak minuta, a potom isprati toplom, te hladnom vodom.

Kvasac je posebno bogat vitaminon B.
DK IMAGES / Sciencephoto / Profimedia 

Maska i piling od kvasca i jogurta

Jogurt se često koristi za negu lica jer deluje kao izvrstan "pročišćivač", te je poznat kao sredstvo za očuvanje svježine i vlažnosti kože. Usporava pojavu bora i smanjuje one koje već postoje. Ova kombinacija se takođe koristi za otklanjanje podočnjaka. Koža je nakon tretmana čista i meka, a piling je namenjen masnoj koži.

1/4 kocke svežeg kvasca
2-3 kašičice jogurta

Priprema

Potrebni su vam sveži kvasac i jogurt, po mogućnosti od domaćeg sirovog mleka, a količine tolike da napravite mešanjem gustu smesu. Kako se ona brzo suši, odmah je nanesite na lice, da prekrije kožu u potpunosti, osim na kapke i usne. Ostavite da se osuši. To zna i da potraje. Nakon toga, skida se s lica trljanjem, najbolje je to da to radite iznad kade ili sličnog mesta. Kad ste sve uklonili s lica, isperite ga mlakom vodom ili nekim tonikom, i nanesite kremu koju inače koristite.

Kvasac smiruje nadraženu i upaljenu masnu kožu.
Shutterstock