Jedna od prvih stvari koje radimo kada sređujemo nokte jeste da sređujemo zanoktice. Ovo je često i prva stvar koju radimo kod kuće ako kreiramo manikir kod kuće. Dok neki ljudi uživaju u seckanju zanoktica zbog estetike, drugima to nimalo ne prija jer uglavnom imaju osetljivu kožu.

Ali mnogi dermatolozi kažu da zapravo postoji razlog zašto bi trebalo dvaput da razmislimo pre nego što sledeći put počnemo da guramo, čupamo ili sečemo zanoktice oko noktiju. Naime, zanoktice možda nisu nešto o čemu ste mnogo razmišljali, ali zapravo imaju veoma važan zadatak.

Dermatolozi kažu da zapravo postoji razlog zbog kog ne treba seckati zanoktice.
Shutterstock 

Koja je funkcija zanoktica oko nokta?

Funkcija zanoktica je da zaštiti novi nokat od bakterijskih i gljivičnih infekcija dok raste iz korena. Ovo je veoma važno jer su nokti podložniji oštećenjima, sušenju i infekcijama tokom ove početne faze rasta. Zanoktice su prva linija odbrane nokatne ploče. Iz tog razloga, dermatolozi ne preporučuju njihovo seckanje ni pod kojim okolnostima, bilo da ste u salonu ili kod kuće.

Ova praksa potencijalno može da izloži vaše nokte brojnim infekcijama. Ako je koža oko njih suva, ispucala ili posečena, prljavština i bakterije mogu lakše ući u koren nokta.

Seckanje zanoktica može da izloži vaše nokte brojnim infekcijama.
Shutterstock 

Ovo može da izazove razne infekcije koje onda zahtevaju lečenje. Uobičajene infekcije noktiju uključuju gljivične infekcije i inflamatorne infekcije koje se javljaju na noktima. Međutim, do oštećenja zanoktica može doći i ako se nokti grickaju, kao i tokom manikira ako se zanoktice agresivno guraju ili seku. Ali kada birate između dve opcije - isecite ih ili nežno gurnite - što je definitivno sigurnija opcija.

Kako možete osigurati zdravlje noktiju i zanoktica?

Netaknute zanoktice kojima je dopušteno da normalno rastu i prianja uz koren nokta su najbolja opcija.
Shutterstock 

Ipak, netaknute zanoktice kojima je dopušteno da normalno rastu i prianja uz koren nokta su najbolja opcija. Kako biste podržali zdrav rast noktiju, postoji jedna stvar koju možete učiniti zanokticama, a to je redovna nega. Nanošenjem kreme ili ulja za zanoktice kako biste zadržale hidrataciju i ojačale zaštitnu kožnu barijeru, naročito zimi i tokom preteranog pranja ruku, možete voditi brigu o zdravlju zanoktica i svojih noktiju.

Ulja ili kreme za zanoktice možete kupiti u lokalnoj apoteci, drogerijama i putem brojnih beauty web shopova, a dodavanjem ovog malog koraka vašoj redovnoj rutini možete pomoći kožici oko noktiju da bude zdrava, a potom i noktima da budu glatki, ujednačene boje i bez ogrebotina i drugih oštećenja.

vodite računa o zanokticama
Aleksandra Vučković