KAKO PRAVILNO NANETU KREMU SA FAKTOROM: Ukoliko je ne koristite na ovaj način uopšte vas neće čuvati od zračenja

Dermatolog upozorava da nije bitno samo staviti kremu sa zaštitnim faktorom već i kako je pravilno naneti da bi u potpunosti zaštitila kožu.

Šta znače oznake na kremi za sunčanje
Freepik 

Svi već dobro znamo koliko jaki sunčevi zraci nisu dobro za kožu i da je zaštitna krema neophodna u letnjim danima. Kremu sa faktorom rebalo bi da nanosite ukoliko boravite napolju, bilo da ste negde na kupanju, sedite u dvorištu ili idete u šetnju.

Međutim, nije stvar samo u tome da stavite kremu, važno je i koliko je stavite, a tu mnogi greše.

Izloženost sunčevom zrančenju može da ostavi ozbiljne posledice na koži, uključujući i da dovede do raka kože, zato je jako važno da nanesete dovoljno kreme koja će vas zaštititi.

krema za suncanje
Freepik 

"Prava količina koju treba da koristite je jedna kašičica kreme za lice i vrat i trebalo bi da je iznova nanosite na svaka dva sata boravka na suncu", kaže dr Marko Lens.

"Uvek preporučujem SPF 30 jer štiti od UVA i UVB zraka", kaže on.

On takođe ističe da zaštitnu kremu treba nanositi svakodnevno, čak i kada je napolju oblačno, i tvrdi da ne postoji "zdrav crn ten" jer sunčanje neizbežno rezultira oštećenjima od UV zračenja.

Da biste celo telo namazali, potrebno vam je otprilike šest kašiica kreme. "Vodite računa o tome koliko kreme nanosite, koliko često i pazite da ne zaboravite neke delove tela".

Ljudi najveću grešku prave misleći da je dovoljno naneti kremu sa velikim SPF-om i to samo jednom u toku dana. Kremu je neophodno naneti 20 minuta pre izlaganja suncu i ponavljati nanošenje na svaka 2 sata.

krema za sunčanje
Freepik 

Krema radi trenutno, ali ako joj date ovo vreme, koža će je bolje upiti i manje je verovatno da će se obrisati o odeću ili da će je sprati znoj.

Druga greška koju većina pravi je upotreba vodootpornih proizvoda. Studija je pokazala da je njihova efikasnost manja nakon kupanja iako to na deklaraciji ne piše. Ovaj eksperiment je sprovela britanska organizacija koja se bori za zaštitu prava potrošača.

Oni su testirali dva vodootporna proizvoda i otkrili su da je SPF opao i do 59 odsto nakon 40 minuta provedenih u slanoj vodi.

Ovo ne smete propustiti
Reaguj
Komentariši