Obično počinjemo da sedimo posle tridesete. Od tada verovatnoća da vam kosa posedi povećava se 10 do 20 procenata na svakih deset godina života.

Jedan enzim zvani katalaza razbija molekule vodonik peroksida na vodu i kiseonik.Kako starimo organizam proizvodi manje ovog enzima koji štiti pigment naše kose.

Žene i muškarcine sede neretko najviše brinu, a mnogi se slažu i da im se starenje ne oprašta. Ipak, iako postoje odlični brzi i jednostavni trikovi za prekrivanje sedi, u nastavku pogledajte neke koji će to učiniti na duže staze.

Kako odložiti pojavu sede kose?

1. Uzimajte suplemente GST proteina

2. Dodajte protein surutke svojoj ishrani. Istraživanja su pokazala da unos od 10 grama dva puta dnevno podiže nivo glutationa u telu za 46 procenata.

3. Jedite hranu bogatu C vitaminom koji podiže nivo antioksidanta glutationa u crvenim krvnim zrncima.

4. Redovno vežbajte jer fizička aktivnost podiže nivo antioksidanata u telu uključujući i ovaj koji se bori protiv sede kose.

5. Isprobajte pseudo katalaza krem.

Ukoliko ste odlučili da sede vlasi ofarbate sami u kućnim uslovima, donosimo vam 4 saveta koji će vam pomoći da postignete efekat kao u salonu.
Shutterstock 

Kako prekriti sede bez farbanja?

1. Prirodno farbanje sede kose

Pitate se zar nije jednostavnije ofarbati se farbom i kraj priče. Možda i jeste ali lekovite biljke koje prirodno nijansiraju kosu je ne oštećuju ni na koji način. Pored toga što skrivaju sede, od njih vaša kosa uvek ima i niz drugih koristi a ni malo štete.

2. Amla protiv sede kose

Poslednjih godina superhrana u vidu semena konoplje, maca praha ili kakaoa postali su nezaobilazne namirnice za ljubitelje smutija. Da li ste znali da postoji i superhrana za vašu kosu.

Po ajurvedi, najbolja anti-age biljka, amla ili indijski ogrozd je i fantastičan tonik za kosu. Ova čudesna voćka nosi u sebi pregršt zdravlja.

3. Crni čaj

  • 2 kašičice listova crnog čaja
  • 1 šolja vode

Skuvajte crni čaj na uobičajeni način i ostavite da se ohladi. Nanesite čaj na kosu i ostavite da deluje jedan sat. Isperite hladnom ili mlakom vodom.

Crnim čajem se kosa boji nakon pranja jer je nakon bojenja ne smete šamponirati. Tretman se ponavlja jednom nedeljno.

Kako sakriti sede bez farbanja i prženja kose?
Shutterstock 

4. Žalfija protiv sede kose

Šaku čaja od žalfije prelijte sa dve šolje ključale vode. Ostavite da odstoji nekoliko minuta kao i kada spremate čaj za oralnu upotrebu. Kada se čaj ohladi na prijatnu temperaturu nakvasite temeljno njime čitavu kosu. Ostavite da stoji dva sata. Najbolje da kosu umotate u steč foliju jer bi vam peškir isisao značajnu količinu žalfije i umanjio efekat.Operite kosu blagim prirodnim šamponom bez sulfata.

Ponavljajte postupak prirodnog farbanja sede kose jednom nedeljno.

Najbolje farbe za sedu kosu

Ukoliko je farba za kosu vaš način da sakrijete sede znajte da većina preparata koji “provereno 100 % prekrivaju sede” sadrže toliko štetnih hemikalija koje će vam načisto uništiti vlasi i folikule. Kada počnu da sede, žene se po pravilu okreću svetlijim nijansama od prirodne boje kose. Veoma zahvalne su neke srednje plave, tj. prirodno plave. Ove nijanse su označene brojevima od 7, 7.1, 7.2… pa do osam. Deluju dosta prirodno i daju blagost i mekoću licu. Ukoliko imate i po neku boru ove nijanse kose ih neće istaći već ublažiti.

Seda kosa je osetljiva na hemikalije jer je suva i sklona oštećenjima. Zato birajte farbe bez amonijaka. Možda će efekat boje kraće trajati ali će vam kosa biti zdravija. Takođe, koristite šampone za farbanu kosu.

Bonus video

Prirodna farba za sedu kosu Instagram/baraianamika17

Izvor: Wanted A.N.