Ruzmarinova voda mesecima unazad je glavna zvezda kada je reč o bržem rastu kose. Ovako nešto ne čudi s obzirom da se lako sprema i da relativno brzo daje prve rezultate. 

Koliko je ruzmarinova voda popularna svedoči i to da ovaj tradicionalni DIY tretman za kosu samo na TikToku ima preko 5,6 milijardi pregleda. Originalni recept sadrži samo ruzmarin i vodu, no, u poslednje vreme, poboljšana verzija istog postala je viralna upravo zbog proizvoda koji je razgrabljen u drogerijama.

Reč je o semenu piskavice, a ova tinktura dobro se pokazala kod brojnih korisnika. No, usled popularnosti, često ju je nemoguće pronaći, a kako je cena losiona gotovo 800 dinara (a potroši se za oko mesec dana), ne čudi što su se mnogi okrenuli alternativama.

A alternativa je upravo samo seme, koje se po prodavnicama zdrave hrane može kupiti za samo 140 dinara za 100 grama, ili za oko 200 dinara u apotekama, već spakovano, što će vam poprilično dugo trajati. 

U kombinaciji sa ruzmarinom dobijate snažnu tinkturu koja jača koren dlake i pospešuje rast, neki kažu i duplo, a u nastavku otkrivamo recept koji je postao jedan od najtraženijih u proteklih nekoliko meseci upravo jer radi daleko bolje.

Potrebno:

  • Čaša vode
  • 2 kafene kašike suvog ruzmarina
  • 1 kafena kašika semena piskavice
  • Flašica sa raspršivačem

Priprema:

12:37
Korak 1

Zagrejte vodu

Pre nego što dodate sastojke, voda mora biti dobro zagrejana, gotovo pred ključanje. 

12:47
Korak 2

Dodajte sastojke

Dodajte 2 kašičice ruzmarina, kašičicu piskavice i mešajte dok se kuva. 

Piskavica za brži ras kose.
Shutterstock 

12:47
Korak 3

Kuvajte na blagoj vatri

Sastojke treba kuvati oko 15 minuta na blagoj vatri. Najbolje je, kada voda provri, da smanjite na 1 ili 2 na šporetu i da uz blago mešanje kuvate ruzmarin i piskavicu.

12:48
Korak 4

Procedite

Pre nego što procedite sastojke, ostavite sve da odstoji oko dvadesetak minuta. Boja će se promeniti, i to je normalno. Tek kada se ohladi, procedite u flašicu, najbolje u onu sa raspršivačem.

12:50
Korak 5

Koristite pre svakog pranja

Ovako pripremljenu ruzmarinovu vodu možete koristiti nedelju dana, uz obavezno držanje u frižideru. Dobro naprskajte teme pre svakog pranja i umesirajte temeljno, te ostavite da odstoji minimum sat vremena. Ipak, nije preporuka da ova tečnost stoji duže od nekoliko sati. Prilikom pranja kose kose koristite blag šampon za najbolje rezultate, a prve promene videćete već nakon mesec dana - kosa će vam biti sjajna i meka, koren jači.