Gusta, duga, zdrava i jaka kosa san je mnogih žena, a iako postoji mnogo faktora koji o tome odlučuju, (genetika, ishrana, stres, rutina nege...), a na koje možemo uticati više ili manje, dobro je znati da postoji još načina da poboljšamo zdravlje dlake i samog korena

Ruzmarinova voda definitivno je jedno od rešenja, a interesantno je da je tradicionalni DIY tretman za kosu već neko vreme popularan na TikToku, zabeleživši neverovatnih 5,6 milijardi pregleda.

I dok "basic" recept sadrži samo ruzmarin, sada se pojavila nova, poboljšana varijanta, a koja daje još bolje rezultate za kraće vreme

Ruzmarin može pomoći u rastu kose.
Instagram 

Kosa postaje duža i meka, svilenkasta na dodir, naravno, samo ako ruzmarinovu vodu koristite redovno i na pravi način.

Novi, poboljšani recept sa ruzmarinom za rast kose TikTok/jennyxo_x

Potrebno: 

  • Par grančica ruzmarina (ili dve kašičice suvog ruzmarina)
  • Nekoliko grančica sveže mente (možete je kupiti na pijacama ili u organic radnjama, a ukoliko koristite suvu, gledajte da budu korišćeni celi listovi)
  • Kašičica karanfilića
  • Čaša vode

Priprema: 

Na internetu se mogu naći dve varijante, te ostavljamo vama da li ćete sve sastojke kuvati sa vodom ili ih dodati na kraju u ključalu vodu, poklopiti i ostaviti da odstoje. 

Mnogi tvrde da se kuvanjem gube sastojci, te da je druga varijanta bolja. Ukoliko birate da sve sastojke prokuvate, dodajte ih tek kada voda proključa i nemojte ih kuvati duže od par minuta. Preporuka je i da smanjite jačinu ringle, te da "vatra" bude umerena.

Ruzmarinova voda je dobra za rast.
Freepik 

Pročitajte još: DA BI KOSA BRŽE RASLA DOVOLJNO JE SAMO PAR KAPI OVOG ULJA: Koristi se 1x nedeljno, jača koren i oporavlja oštećene vlasi

Upotreba:

Kada se vodica potpuno ohladi, procedite je, najbolje u flašicu sa raspršivačem. Nakon pripreme, ruzmarinova voda može se koristiti do nedelju dana, uz obavezno čuvanje u frižideru. 

Vodicu treba prskati na skalp i dobro umasirati, a posebno mogu pomoći silikonski masažeri kojima se dodatno stimuliše koren. 

Preporuka je da vodicu ostavite da deluje od sat vremena pa do nekoliko sati, ali nije preporučljivo da prespavate sa naprskanom kosom ili da je ne ispirate, jer sastojci mogu izazvati iritacije. 

I na kraju - veoma je bitno da zapamtite da ruzmarinova voda može pomoći, ali ako je redovno koristite i ako se posvetite svojoj kosi tako što ćete pronaći odgovarajuću rutinu nege, ali i tako što ćete korigovati ishranu i nivoe stresa. 

Ukoliko vam kosa opada, obavezno proverite uzroke pre nego što bilo šta pokušate na svoju ruku.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Kako se pravilno koristi ulje ruzmarina TikTok/deepa.berar