Sigurni smo da ste već čuli o "čarobnoj" moći ruzmarina kada je reč o bržem rastu kose i oporavku oštećenih vlasi. I zaista, ruzmarin vam može pomoći da transformišete frizuru, ali, naravno, samo ako se koristi na pravi način

Izuzetno je bitno da se ne vodite primerima influnsera koji, kako se vidi u brojnim snimcima, nanose ulje direktno na površinu glave, jer tako rizikujete ozbiljne iritacije i suprotan efekat - da kosa opada

Ruzmarin može pomoći da kosa brže raste.
Freepik 

Zato će nam sada biti akcenat da vas upoznamo sa pravilnom upotrebom ruzmarinovog ulja.

Koliko puta nedeljno se koristi?

Ulje ruzmarina ne bi trebalo koristiti više od jednom nedeljno, pogotovo ako imate problema sa masnim skalpom. Stručnjaci ističu da je ovo optimalno, dok danima kada ne nanosite ulje, ukoliko kosu perete više puta, možete koristiti čaj od ruzmarina, koji možete naprskati na skalp i umasirati. Prednost ruzmarinovog čaja je i što ne izaziva iritacije.

Preporuka je da se ulja za kosu koriste jednom nedeljno.
Shutterstock 

Pročitajte i kako napraviti ruzmarinovu vodu za brži rast kose.

Kako se pravilno koristi ruzmarinovo ulje?

Sada dolazimo i do onog glavnog - kako se pravilno koristi ulje ruzmarina. Ovo ulje može se naneti na skalp ali samo pomešano sa baznim. Bazna ulja su ona koja ne izazivaju iritacije, što nije slučaj sa ruzmarinom.

Koliko kapi je dovoljno?

Preporuka je da oko 5 kapi ruzmarinovog ulja pomešate sa manjom količinom baznog (oko 2 kafene kašičice) poput: jojobe, argana, uljem peperminta, i slično (može i kokosovo ako nemate neko drugo), a potom dobijenu mešavinu dobro umasirate u skalp.

Na skalp se ne sme nanositi samo ruzmarinovo ulje.
Shutterstock 

Takođe, ne preporučuje se da ulje držite predugo. Optimalno je 20 minuta, a to je savršeno vreme da koža glave upije sve ono što joj je potrebno, bez da se remeti prirodni pH.

Nakon ove "maske" potrebno je oprati kosu kao i inače, a ulje ne bi trebalo da koristite više od jednom nedeljno. Sve preko toga može povećati šansu od iritacija i dovesti do bržeg mašćenja kose.

Benefiti ulja ruzmarina

Ulje ruzmarina može pomoći u smanjenju peruti, akni na koži glave i drugih vrsta crvenila i osipa zahvaljujući svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima koji poboljšavaju cirkulaciju u samm skalpu. Može se koristiti za sve tipove kose, ali stručnjaci ističu da je posebno korisno onima koji se muče sa opadanjem ili lomljenjem kose. Samim tim, korisno je da ga uvrstite u rutinu nege, ali naravno, samo ako poštujete pravila.

Bonus video:

Firzura koja u trenu skida barem 5 godina  tiktok/erenavsaar