Ukoliko ste makar jednom ušli na društvene mreže poslednjih meseci, velike su šanse da vam je među prvima "iskočio" neki od viralnih snimaka na kojima se koristi ruzmarinova voda ili, kao u poslednje vreme, ruzmarinovo ulje za rast kose

Ulje ruzmarina daje sjajne rezultate.
instagram/negin_mirsalehi 

Ova moćna biljka zaista može pomoći u nezi kose, što su pokazala i brojna istraživanja, ali samo ako ga koristite pravilno. Pre nego što vas ponese primer nekog influensera koji neretko čisto ulje nanosi direktno na teme, a potom ga masira, ili ga ostavi satima na glavi, znajte da ovako nešto može imati posledice na vaše teme. 

Mnogi ulje nanose direktno na kožu glave.
Shutterstock 

Ne samo što može doći do reakcije, već se može javiti i suprotni efekat - da kosa opada, da se masti i da dolazi do pojave peruti, a to je, sigurni smo, ono što ne želite. 

Ovako nešto možete izbeći samo ako pratite uputstva stručnjaka koji su objasnili kako se ulje ruzmarina pravilno koristi. 

Kako se pravilno koristi ruzmarinovo ulje?

Ruzmarinovo ulje može se naneti na skalp ali samo pomešano sa baznim. Bazna ulja su ona koja ne izazivaju iritacije, što nije slučaj sa ruzmarinom. 

Zato je preporuka da oko 5 kapi ruzmarinovog ulja pomešate sa manjom količinom baznog poput: jojobe, argana, uljem peperminta, i slično (može i kokosovo ako nemate neko drugo), a potom dobijenu mešavinu dobro umasirate u skalp. Takođe, ne preporučuje se da ulje držite predugo. Optimalno je 20 minuta, a to je savršeno vreme da koža glave upije sve ono što joj je potrebno, bez da se remeti prirodni pH. 

Ruzmarinovo ulje se koristi sa baznim.
Shutterstock 

Nakon ove "maske" potrebno je oprati kosu kao i inače, a ulje ne bi trebalo da koristite više od jednom nedeljno. Sve preko toga može povećati šansu od iritacija i dovesti do bržeg mašćenja kose.

Benefiti ulja ruzmarina

Ulje ruzmarina može pomoći u smanjenju peruti, akni na koži glave i drugih vrsta crvenila i osipa zahvaljujući svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima koji poboljšavaju cirkulaciju u samm skalpu. Može se koristiti za sve tipove kose, ali stručnjaci ističu da je posebno korisno onima koji se muče sa opadanjem ili lomljenjem kose. Samim tim, korisno je da ga uvrstite u rutinu nege, ali naravno, samo ako poštujete pravila. 

Bonus video:

Ruzmarinova voda za kosu TikTok/jessicakahawaty