Bez obzira da li imate platinasto plavu, braon, crnu, crvenu ili čak plavu kosu, farbanoj kosi potrebno je više nege ako želite da vam boja traje dugo. Nema ničeg goreg od toga da potrošite novac u frizerskom salonu za najnoviju boju kose koja zatim izbledi posle nedelju dana zbog nedostatka nege tretirane kose. Verujte nam: naučili smo na teži način.

U nastavku otkijte saveta za duže održavanje farbe u kosi koje bismo voleli da smo znali ranije.

1. Sačekati 72 sata nakon farbanja

Kada farbate kosu, kutikule dlakse se otvaraju, što olakšava prodiranje boje u dlaku. Kada operete kosu prerano nakon farbanja, pore bi i dalje mogle biti otvorene, što dovodi do toga da se vaša boja prebrzo ispere. Potrebno je do tri dana da se kutikule dlake potpuno zatvore, tako da što duže čekate da operete kosu šamponom nakon što ofarbate kosu, to će više vremena pigment boje morati da se upije u kutikulu kose, što će pomoći da boja traje duže.

2. Šampon i balzam bez sulfata

Natrijum lauret sulfat, takođe poznat kao natrijum lauret etar sulfat, je vrsta anjonskog deterdženta koji se nalazi u mnogim proizvodima za ličnu negu. Ovaj sastojak se koristi za stvaranje efekta pene kod šampona i balzama. Koristeći sulfate, rizikujete da sa svoje kose skinete njena prirodna ulja i vlagu, što onda može dovesti do toga da skinete prelepu boju (zbog koje ste upravo proveli sate i dali hiljade u frizerskom salonu).

Pokušajte da koristite šampon i balzam bez sulfata kako boja ne bi izbledela.

pranje kose
Shutterstock 

3. Niža temperatura vode za pranje kose

Iako pranje kose toplom vodom za neke predstavlja uživanje, to nije baš dobro za farbanu kosu. Kada perete kosu toplom vodom, kutikula dlake se otvara, omogućavajući vašoj boji da se ispere tokom šamponiranja i nanošenja maske.

Da biste sprečili da vam sva boja ode niz slivnik, pokušajte da operet kosu mlakom, a zatim isperite hladnom vodom koja će pomoći da zadržite vlagu iz balzama u kosi, dok će sprečiti da boja izbledi tako što će zatvoriti kutikulu kose.

4. Ređe pranje kose

Pranje kose svaki dan je nešto što želite da izbegnete ako želite da vaša boja traje duže, posebno ako imate jarku boju. Pokušajte da perete kosu svaki drugi dan ili čak 2-3 puta nedeljno kako biste zadržali boju.

5. Suvi šampon

U slobodnim danima kada ne perete kosu, pokušajte da koristite suve šampone bezbedne za boju. Ovo će osvežiti vašu kosu, a da niste morali da je perete! Takođe možete isprobati suve šampone u boji da biste obnovili svoju boju bez potrebe da idete u salon.

6. Koristite tretmane koji se ne ispiraju kako biste zaštitili boju kose prilikom stilizovanja

Obojenoj i hemijski tretiranoj kosi potrebna je dodatna hidratacija i zaštita od sunca kako bi se sprečilo oštećenje i gubitak hranljivih materija za kosu. Tretmani koji se ne ispiraju pomoći će da vaša kosa bude glatka i hidrirana, a važno je da pronađete tretman sa UV zaštitom kako vam sunce ne bi izbledelo boju kose.

farbanje kose
Shutterstock 

7. Koristite sprej za zaštitu od toplote pre upotrebe vrućih alata

Toplota će ukloniti boju i hidrataciju i dovesti do oštećene kose. Da biste sprečili da se ovi problemi dešavaju dok koristite vruće alate, pokušajte da koristite sprej za zaštitu od toplote pre sušenja ili stilizovanja. Sprejevi za zaštitu od toplote će pomoći u smanjenju gubitka vlage iz unutrašnjosti kose, zagladiti spoljašnjost kose i zaštititi kosu od vlage nakon toplotnog stilizovanja, što će, u celini, pomoći u održavanju boje.

8. Pripremite kosu za sledeće farbanje

Koristite šampon za dubinsko pranje dan pre sledećeg tretmana farbanja u frizerskom salonu. Ovo će ukloniti sa vaše kose sva ulja i nakupljene proizvode koji bi mogli da blokiraju prodiranje vaše boje u kutikulu na dubljem nivou. 

9. Izbegavajte hlor i slanu vodu

Hlor je hemijsko sredstvo za izbeljivanje koje čisti bazene i definitivno će skinuti boju sa vaše kose kada uživate u sunčanom danu na bazenu. Plava kosa je podložna dobijanju zelenkaste nijanse, dok tamnije nijanse mogu ostati bez sjaja, suše se i gube sjaj. Dakle, ako želite da idete na bazen, isprobajte plivačku kapu!

10. Redovno šišanje

Krajevi kose neće zadržati boju i izbledeće još brže, pa se uverite da ih šišate svakih 6-8 nedelja kako bi vaša boja izgledala sveže od korena do vrhova.

Bonus video

Izbeljivanje kose blanšom TikTok/lexierainbolt

Izvor: Wanted A.N.