Odlazak na farbanje kose ili izvlačenje pramenova svakih nekoliko nedelja može biti prilično iscrpan proces, a ako se često ponavlja, takođe može oštetiti kosu. Upravo zbog toga je korisno znati nekoliko jednostavnih trikova koji će vam boju kose održati svežom što duže.

Bez obzira o kojoj nijansi boje kose govorimo, i da li je u pitanju preliv ili trajna boja, činjenica je da svi tipovi u jednom trenutku počinju da se „ispiraju” s kose. To može dovesti do toga da boja više ne izgleda tako dobro i da počne da gubi svoj sjaj i "snagu". Neki tvrde da se tako najviše ispiraju crvene ili narandžaste nijanse, a posvetljena, plava kosa vremenom postaje žućkasta. Sve su to neželjeni efekti koji se ne mogu u potpunosti izbeći, ali postoje načini da se produži svežina boje kose.ž

Ako ne morate, ne perite kosu prečesto

Prvi trik neće se preterano dopasti osobama sa masnom farbanom kosom jer se odnosi na učestalost pranja. Naime, šamponi i voda sami po sebi "otvaraju" kutikulu kose pri svakom pranju i malo po malo se na taj način spira boja. Ako kosu perete svaki dan, možda bi bilo korisno da proredite vreme između pranja. Nažalost, ako vaše vlasište zahteva svakodnevno pranje, nemojte ga proređivati samo da biste održali boju. Kako je svaka kosa specifična, bilo bi dobro da svako sam proceni šta mu više odgovara.

pranje kose
Shutterstock 

Smanjite upotrebu toplote na kosi

Nerealno je očekivati da svako može u potpunosti da eliminiše uređaje za toplotno oblikovanje iz svoje rutine, ali je dobro smanjiti učestalost njihove upotrebe. Na primer, ako se koriste svakodnevno, velika je verovatnoća da će se pramenovi kose oštetiti, a zbog toga boja može trajati kraće. Obavezno nanesite proizvod za zaštitu kose pre upotrebe toplote kako biste sprečili štetan uticaj uređaj.

Izaberite prave proizvode za negu

Farbanje kose utiče na kvalitet kose, a neizbežno je da se ona donekle ne promeni nakon hemijskih procesa. Zato je korisno izabrati odgovarajuće proizvode, poput šampona, maski, balzama i ulja, koji su namenjeni farbanoj kosi, kako bi joj pružili dodatnu negu. Ne preskačite korišćenje regeneratora ili maske posle šampona, jer su farbanoj kosi potrebni. U suprotnom će se lakše isušiti, a zbog toga će boja lakše izbledeti.

Bonus video

Tonik za masnu kosu koji produžava vreme između pranja Tiktok/@mattrandon

Izvor: Fashion.hr/ Wanted A.N.