Koliko puta vam se dogodilo da ste, povučeni aktuelnim trendovima, ošišali kosu, izabravši frizuru koja fantastično izgleda na drugima (pogotovo na fotografijama), da bi vas, nakon prvog pranja i pokušaja stilizovanja u kućnim uslovima, dočekala tužna realnost - vaša kosa nije ni izbliza nalik na ono što ste dobili u salonu?

Ovako nešto posebno je česta pojava kada je reč o šiškama, a ruku na srce, novi trendovi gotovo "zovu" da ih pratimo jer izgledaju tako neodoljivo. Tako je prošle godine bila prava pomama za "zavesicama", odnosno za curtain šiškama, a sada, kada je Kim Kardašijan ponela one klasične, blunt, jasno je da su mnoge dame zakazale svoj termin u salonu. 

No, jedna stvar nam nije promakla - ma koliko da se većina nas muči sa novim stilovima (čitaj šiškama), pojedine dame suvereno vladaju kratkim frizurama nevezano da li je napolju plus ili minus 35, kiša, sunce, vlaga... 

Naravno, govorimo o Francuskinjama, a kada prelistate njihove Instagrame, videćete da su njihove šiške uvek besprekorno stilizovane, čak i ako im tekstura kose nije "idealna". Kako?

Tajna je u par trikova koji vam mogu pomoći ukoliko trenutno imate kratke stilove ili pak planirate da odsečete šiške.

Razdvojte ih

Ako ste upravo ošišali šiške, jednostavno razdvojite pramenove na dve strane i dobićete savršeno opušteni look.

Birajte duge stilove

Pre nego što se odlučite za drastičnu promenu, probajte najpre duže varijante. Neka se kosa navikne na lakoću, a potom ih, nakon mesec, dva, skratite na željenu dužinu.

Sa dužim stilovima ćete se i lakše navići na šiške, ali, ukoliko se pokajete, lakše ćete ih pustiti da izrastu.

Minimalizam

Ne morate da se odlučite za punije šiške, naročito ako niste do sada nosili ovu frizuru. Jeanne Damas nam već godinama demostrira da i jedva primetne, minimalističke šiške mogu da izgledaju odlično.

"Zavesice šiške"

Zavesica šiške su top izbor.
Instagram 

Duge i stepenaste šiške sa razdeljkom u sredini najbolji su izbor za one koji prvi put žele da ošišaju šiške. Razlog je jednosavan – dobro funkcionišu sa svim dužinama i tipovima kose, a pritom su dovoljno duge da možete da ih nosite iza ušiju.

Stepenaste šiške

Francuskinje obožavaju stepenaste šiške jer vizuelno izgledaju punije, lakše se stilizuju, odnosno "ne mrdaju" i podmlađuju lice.

Pune šiške

Pune šiške su samo stil koji se nastavlja na prethodni, i koji većini ljudi dobro stoji. Ravno sečene, do ili malo ispod linije obrva, pune šiške dobro izgledaju čak i na kovrdžavoj kosi.

Bonus savet:

Francuskinje nisu opterećene time da im "svaka dlaka bude na svom mestu", te je dobro prihvatiti njihov savet. Pustite šiške da prate vašu prirodnu teksturu. Uvek ih možete ukrotiti sa malo pene koja će ih dodatno učvrstiti. 

Za one koji ipak žele clean look, tokom noći možete ih držati uvijete velikim viklerima. Ne samo da ćete dobiti volumen, već se neće ni iskriviti, a sa malo laka stajaće celog dana kao da ste izašli iz salona. 

Takođe, ne zaboravite da pre nego što ošišate kosu dobro razmislite da li zaista želite "šiške obavezu", i najbitnije, obavezno pitajte frizera za savet kako biste izabrali idealan tip za vaš stil života i teksturu kose.

Bonus video:

Birkin šiške Tiktok/thehairbros