Prilikom odabira boje, važno je da uzmete u obzir vaše lične želje i strukturu kose. Bez obzira na trend, bitno je da odaberete ono što volite. Ono što vam se ne sviđa, neće vam odgovarati, bez obzira na trend. Srećom, postoje mnoge različite trendi boje kose za leto 2023, tako da je pronalaženje prave veoma lako.

Pet trendi boja kose za leto 2023.

Ove sezone, trendovi boje kose idu u pravcu toplih tonova. Bez obzira da li ste plavuša ili brineta, peščani, zlatni ili bakarni podtonovi pružaju obilje sjaja. Sjajna stvar je što ove nijanse čine kosu značajno zdravijom. Razlog za to je što topli tonovi bolje reflektuju svetlost od pepeljastih nijansi koje su dominirale prethodnih godina. 

Svetla nijansa zlatnoplave

Umesto srebrno-plavih balayage pramenova, sada je popularnija zlatna nijansa u svetlo plavoj kosi. Prednost ove nijanse je što nije potrebno izbeljivati kosu da biste postigli ovu boju, jer prirodno plava ili svetlo smeđa kosa može lagano posvetleti bojom koja je mnogo blaža za kosu. Međutim, uslov za to je da nemate ostatke tamne boje na kosi, jer se veštački pigmenti mogu posvetleti samo izbeljivanjem.

Bogate nijanse smeđe kose

Trend tamnih boja kose za leto 2023. jasno ide prema bogatim tonovima. Dok se generalno preporučuje svetlo smeđa boja za sve sa prirodno tamno plavom do svetlo smeđom kosom, oni sa prirodno veoma tamnom kosom mogu se odlučiti za dublju i intenzivniju nijansu smeđe. Međutim, ako imate dosta sede kose ili vam je kosa svetlo plava, tamne boje zahtevaju intenzivnu negu. Pigmenti se u ovom slučaju brže ispiraju, a bojenje u tamnije nijanse može učiniti razdeljak malo svetlijim. Ako ipak ne želite odustati od ove boje, dobro rešenje je upotreba spreja za prikrivanje sedih dlačica koji će vam pomoći da "preživite" do sledeće posete frizeru.

Svetlo bakarna boja postaje novi trendi crveni ton

Sa dolaskom filma "Mala sirena" u bioskope, crvena kosa, poput one koju ima glavna glumica Halle Bailey, ponovo je u modi. Međutim, kako bi izgledala prirodno, važno je izbegavati hladne podtonove u ljubičastoj nijansi. Crvene nijanse ne postoje prirodno - i zapravo laskaju vrlo malom broju ljudi. Takođe, farbana crvena kosa brže bledi od drugih boja. Zato je treba manje prati, po mogućstvu samo mlakom vodom, i obavezno koristiti šampon i regenerator namenjen za očuvanje boje farbane kose.

Nežna siva - savršena kombinacija sedih i plavih nijansi

Plavi pramenovi su odličan način da se prikriju sede vlasi i mnogo su efikasniji od potpunog farbanja tamnom bojom. Razlog za to je što svetli pramenovi mešaju sa sedom kosom (koja je zapravo bela, ali u kombinaciji sa tamnom kosom izgleda sede) i tako stvaraju nežnu sivu nijansu, odnosno kombinaciju sede i bež boje. Zbog toga svetli koren kose manje upada u oči jer kontrast nije toliko izražen. Sarah Jessica Parker je odličan primer ovog trendi izgleda. U seriji "I tako dalje..." kombinacija sedih i plavih pramenova na njenoj kosi izgleda potpuno prirodno.

Crnosmeđa

Nakon eksperimentisanja sa svetlim, platinastim i zlatnim tonovima, zvezde poput Kourtney Kardashian i Belle Hadid odlučuju se za duboku crnu smeđu boju koja ima topli podton pri jakom svetlu i istaknuti sjaj. Za sjaj kose obično su zadužene nijanse koje pomažu u postizanju maksimalne refleksije boje, delujući kao da je na nju stavljen filter.