Naša slavna pevačica Nataša Bekvalac oduševila je obožavatelje poslednjim fotografijama na kojima pozira sa minimalističkom šminkom i novom bojom kose. Čuvena "novosadska Barbika" definitivno je ponovo uspela da opravda svoj nadimak, a komplimenti u komentarima smo su se ređali. 

Nataša ne samo da je izgledala sveže, blistavo, već i mnogo mlađe, a upravo je frizura bila jedan od ključnih faktora. Plave nijanse kose i te kako su moćan način da skinete godine s lica, samo ukoliko izaberete pravu, što je nekad najteži zadatak.

Iako se ženama savetuje da sa godinama postepeno posvetljuju kosu, veoma je bitno da znate koji podton vam odgovara. Da li ste neko kome pristaju zlatni, bež tonovi ili ledeno plave nijanse.

U Natašinom slučaju, ovde se kombinovalo nekoliko boja, da bi se dobila takozvana "crochet blonde", odnosno tzv. "heklana plava", u bukvalnom prevodu. Reč je o nijansi u kojoj se prepliću svetle, "prigušene" nijanse, a kosa na kraju ima topao utisak.

Inspiracija ovom stilu su upravo pletiva koja imaju bogatu teksturu zahvaljujući načinu na koji su oblikovana i izrađena. Ako pažljivo pogledate vunu, videćete i različite nijanse koje čine jednu boju. Crochet blonde temelji se na istom principu.

Tako se u tzv. "heklanoj plavoj" mešaju nijanse bež, krem i zlatne, a slažu se u uzorku tako da čine teksturu poput pletiva.

Rezultat je višedimenzionalnost, a crochet blonde nadahnuta je pletenim komadima koji se mogu videti na modnim pistama i revijama luksuznih kuća kao što su Chanel, Louis Vuitton i Yohji Yamamoto.

Glamour piše kako ovu nijansu ne treba brkati s balayageom jer se "heklana plava" oslanja na tradicionalne tehnike pramenova.

Dok su tehnike bojanja kose poput balayagea osmišljene kako bi se u kosi stvorio očiti kontrast, pogotovo između korena i dužine kose, crochet blonde osmišljen je potpuno suprotno. Umesto freehand tehnike, koriste se one tradicionalne i kosi se stvara sklad tonova i tekstura, pojasnjavaju stručnjaci.

Ovakva nijansa najbolje pristaje bob frizurama i dužim kosama, a koriste se tri do četiri različite nijanse. Kod plavuša, koloristi će posvetliti pramenove i uneti toplinu na mesto gde je potrebna, dok brinete čeka nešto dugotrajniji proces.

Ipak, lepota nijansi crochet blonde je u tome što se mogu "skrojiti" tako da odgovaraju svakom podtonu kože, uzimajući u obzir i hladne i tople podtonove kože. Takođe, veliki plus je i to što ovakav tip nijansiranja posebno dobro pristaje damama koje imaju tanku kosu, jer se stvara privid volumena.

Bonus video:

Talasi u kosi su najtraženija frizura proleća Retro frizura iz pedesetih sada je dobila svoju modernu verziju, a ovaj stil dobro stoji i ženama u tridesetim i onim od 40 i više godina. Tiktok/hunterdestin