Gubitak kose je definitivno je jedan od problema sa kojim se bori sve više ljudi. Bez obzira da li patite od problema sa vlasištem, previše ga iritirate neadekvatnim proizvodima, prečesto se farbate ili nosite stilove koji oštećuju kako vlasi, tako i skalp, ili jednostavno imate problem sa opadanjam uzrokovan godinama, postoji mnogo načina da stanete na put ovom problemu. 

Ukoliko vam opada kosa, isprobajte serume sa bundevinim uljem
Instagram 

Serumi za rast su jedan od koraka koji može pomoći kod opadanja, a srećom, s godinama se pojavilo dosta proizvoda koji ciljaju upravo na sam skalp i koren dlake, i vraćaju volumen i gustinu, smiruju iritacije i hrane vlasi.

Međutim, mnogi nisu sigurni koji serum izabrati, a oni za koje se odlučuje sve više dermatologa su oni koji u sebi sadrže ulje bundeve upravo zbog visokog sadržaja hranljivih materija koje transformišu folikulu dlake. 

bundevino ulje čini da kosa brže raste.
Shutterstock 

Kako stručnjaci tvrde, ukoliko imate proređenu kosu ili suvo, iritirano vlasište, rešenje nije uvek samo da promenite šampon. Korišćenje dnevnog seruma za vlasište sa uljem semenki bundeve i masiranje temena je odličan način da pojačate cirkulaciju, a samim tim i da vam kosa raste brže. 

Zašto je ulje semena bundeve efikasno?

Ulje semenki bundeve poznato je po svojim antiinflamatornim svojstvima koja pomažu u smanjenju upale na koži glave i na taj način poboljšavaju opšte zdravlje kose. Takođe može pomoći u pojačavanju cirkulacije u samom skalpu što dovodi do brže "isporuke" esencijalnih hranljivih materija do folikula dlake za zdraviji rast. Štaviše, ulje semena bundeve takođe može pomoći u smanjenju opadanja jer jača i samu dlaku. 

Ulje semena bundeve sadrži omega-3 i 6 masne kiseline, kao i vitamine A, K, E i cink koji svi doprinose zdravom rastu kose. Pored toga, takođe pomaže da se smanji perut i iritacija vlasišta što može dovesti do tanje kose, objašnjavaju stručnjaci.

Kako se koristi?

Najbolji način da se ulje semenki bundeve koristi je u kombinaciji sa drugim prirodnim sastojcima poput kokosovog ulja ili ulja jojobe. Pomešajte nekoliko kapi ulja sa jednom kašičicom drugog prirodnog ulja i kružnim pokretima masirajte skalp. Idealno je ukoliko posedujete silikonske masažere koji će pomoći da koža zaista upije ulje i prodre u sam koren.

Ostavite da deluje preko noći, ili najmanje 30 minuta, pre nego što ga isperete. Naravno, da biste videli rezultate potrebno je da ovo radite redovno, što znači makar jednom nedeljno, ili 2 puta nedeljno ukoliko ne koristite čisto ulje već serume. Pored toga, možete da pomešate nekoliko kapi ulja semena bundeve u svoj običan šampon ili balzam za maksimalnu korist.

Bonus video:

Silikonski masažer pospešuje rast kose TikTok/ @isabellakatee