Verujemo da je lepa i zrava kosa san gotovo svake osobe. Da bismo to dobili, podrebno je da se poklopi nekoliko faktora, na prvom mestu genetika, potom odgovarajuća nega, a kad smo kod toga, šampon je ono od čega se uglavnom polazi.

Nije tajna da brojni proizvodi obećavaju neverovatne rezultate, i poboljšanje gotovo preko noći, iako rezultat uglavnom bude razočaravajuć.

određeni šamponi obećavaju nestvarne rezultate.
Instagram 

S porastom popularnosti društvenih mreža, sve je više i influnesera koji se "kunu" u određene šampone tvrdeći da su učinili čudo za njihovu kosu. Baš iz tog razloga svaku preporuku treba uzeti sa rezervom, jer nekad možete dobiti potpuno suprotne rezultate.

Zato i ne čudi što se na mrežama, a pogotovo na TikToku oglašava sve više stručnjaka koji pokušavaju da upozore ljude na štetne proizvode koji su često "izvikani". 

treba biti jako oprezan sa šamponima.
Shutterstock 

Trihološkinja, odnosno stručnjakinja za opadanje i negu kose, Tejlor Rouz, privukla je ogromnu pažnju nakon što je upozorila pratioce na šampone koje ne bi trebalo da koriste zbog greški u formuli, koje su rezultirale hiljadama tužbi protiv spornih kompanija. 

1. Johnson&Johnson, linija OGX šampona

Johnson&Johnson, linija OGX šampona navodno izazvica opadanje.
lilly.rs 

Johnson&Johnson, linija OGX šampona, a ponajviše popularni sa arganovim uljem predmet je brojnih tužbi za opadanje kose i iritiran skalp.

2. Mane 'n Tail, konjski šampon

mane n tail stvara opadanje i pečate.
dm 

Omiljeni šampon Srpkinja koji se često nalazio na listama proizvoda koji pospešuju rast, takođe je tužen od strane brojnih korisnika zbog izazivanja opadanja kose, zbog čega su neki prijavili i da su im se pojavili pečati bez kose.

3. Wen šampon

wen šampon izaziva ćelavost.
amazon 

Linija šampona, koju je kreirao frizerski stilista Šaz Din još 2015. našla se na udaru kritika zbog jezivih posledica koje je izazvao kod stotine ljudi, a situacija se nije promenila do danas.

Šon je poznat po radu s brojnim zvezdama, kao što su Alisa Milano, Šarliz Teron, Bruk Šilds i drugima, što mu je obezbedilo odličnu reklamu i poverenje kupaca u sopstvenu liniju proizvoda.

Međutim, u prvi mah je tužbu podnelo preko 200 ljudi u 40 država Amerike, jer je doveo do  ćelavljenja, crvenila, iritacije temena, da bi broj dosegao desetine hiljada.

4. Deva curl šampon

deva curl šampon dovodi do opadanja kose.
devacurl.com 

Popularni šampon za kovrdžavu kose dovodi do opadanja i ogromnih iritacija.

Naravno, ove tvrdnje uzmite sa rezervom, ali ukoliko primetite da vam kosa opada više nego što je normalno, ili da dolati do određenih promena na skalpu, nemojte više koristiti sporne proizvode i potražite pomoć dermatologa kako bi se otkrilo šta je tačno razlog i kako bi se problem efikasno rešio.