Ništa toliko ne ume da izbezumi čoveka i probudi paniku u njemu kao opadanje ili tanjenje kose. Ono što mnogi prvo uradekada primete više dlaka na četki ili dok se tuširaju, nevezano da li su posledica stresa, starenja, ili pak hormonskih promena, je da se zapute u prvu drogeriju i "opustoše" rafove sa šamponima i serumima koji obećavaju "magične rezultate" nakon samo par pranja.

Istina je da se problem opadanja i potom bržeg rasta ne dešava preko noći, ali je takođe bitno da zapamtite da proizvodi moraju da sadrže posebne sastojke koji će zapravo biti efikasni u borbi protiv problema.

opadanje kose može se sprečiti upotrebom pravilnih šampona.
Shutterstock 

Na kraju vam se samo može dogoditi da ste potrošili ogroman novac, a da rezultata nema, što tek dovodi do frustriranosti. Zato stručnjaci savetuju da uvek prekontrolišete skalp i utvrdite koji je tačno razlog opadanja, a ukoliko ste rešeni da promenite i rutinu nege kose, obavezno pogledajte same etikete šampona i proverite da li sadrže 3 ključna sastojka koji vam jedini mogu pomoći kod volumena i rasta.

Biotin

Biotin, takođe poznat kao vitamin B7 ili vitamin H, je dodatak ishrani rastvorljiv u vodi i nezamenjiv je kod rasta kose. On utiče na poboljšavanje stanja vlasišta i hrani dlaku. Biotin je zaslužan za veću gustinu kose, a samoj vlasi vraća sjaj i čini je jačom. Zato je bitno da se uverite je biotin jedan od ključnih sastojaka vašeg šampona (što znači da se nalazi prilično visoko na listi sastojaka).

biotin čini kosu dužom i jačom.
Instagram 

Saw palmetto (Testerasta palma)

Ekstrakt ove vrste palme često se može uzimati i kao suplement, a idealno je ako se nalazi na listi sastojaka vašeg šampona za kosu. On jača i hrani folikule kose pto rezultira gušćom kosom koja manje opada. Saw palmetto čuva prirodna ulja vlasišta i sprečava suvoću i iritaciju. Takođe je dobar u borbi protiv peruti i drugih problema kože glave. 

esktrakt palme čini kosu snažnom i manje se masti.
Instagram 

Palmin ekstrakt pre svega kontroliše višak sebuma, što ga čini odličnim i za ljude koji imaju problem sa mašćenjem kose. U kombinaciji sa biotinom, ova dva sastojka mogu pomoći u poboljšanju zdravlja i debljine vaše vlasi i oporavku samog korena. Deluju tako što obezbeđuju esencijalne hranljive materije folikulima i koži glave, ujedno pospešujući cirkulaciju krvi i smanjujući upalu, što sve pomaže u podsticanju zdravog rasta kose.

Keratin

Stručnjaci savetuju i da u svoju rutinu nege ubacite još jedan sastojak, a to je keratin. Pre svega, keratin je protein koji pomaže u jačanju i zaštiti postoje kose, čineći ih gušćom i sa više volumena. Šamponi koji sadrže keratin mogu rešiti problem opadanja jer su dodatni izvor ovog moćnog proteina.

keratin pomaže kod daljeg lomljenja kose.
Shutterstock 

Kada se redovno koriste, ovi šamponi mogu pomoći u jačanju i "kondicioniranju" pramenova vaše kose, dajući im više glatkoće i sjaja. Šamponi na bazi keratina takođe rade na jačanju folikula dlake, što može pomoći kod lomljenja i pucanja krajeva, kao i kod daljeg širenja problema.