Očekuje se da će 50 odsto žena iskusiti neki oblik gubitka ili proređivanja kose do 50. godine. Iako je genetika glavni uzrok, drugi faktori mogu poremetiti ili podržati prirodni ciklus rasta kose, utičući na njen izgled. Razumevanje optimalnog funkcionisanja kose može vam pomoći da bolje razumete šta se zaista dešava kada izgubite nekoliko pramenova, a zatim razvijete rutinu koja dolazi do korena problema.

Dermatolog Mamina Turegano sa sedištem u Luizijani za Harper's Bazaar objasnila je svaku fazu ciklusa rasta kose i deli svoj proaktivni pristup postizanju sjajnih pramenova.

Antigenska (rastuća) faza

"Antigenska faza je kada je folikul u procesu proizvodnje kose i faza u kojoj trenutno postoji većina vaše kose", kaže Turegano. U ovoj fazi se dešava oko 90 posto rasta. Koliko dugo vaša kosa ostaje u ovoj početnoj fazi posebno vam govori koliko dugo možete rasti. Ljudi kojima genetski može rasti vrlo duga kosa imaju izuzetno dugu antigensku fazu. Za većinu traje oko tri do pet godina, ali za one sa dugom kosom, ova faza može trajati i do sedam godina.

Antigenska (rastuća) faza rasta kose.
Shutterstock 

Katagena faza (regresijska)

Nakon što novi pramen izraste i potpuno se formira, folikul ulazi u katagenu fazu, kratak period u ciklusu rasta kose koji obično traje oko nedelju do 10 dana. "Tokom ove faze, folikul počinje da se smanjuje na bazi i odvaja se od dna", objašnjava Turegano. „On još nije spreman da opadanje, ali se priprema za sledeću fazu."

Telogena faza (odmor)

Ovo je neaktivna faza koja traje oko tri do pet meseci po pramenu, tokom koje kosa prestaje da raste. Kao rezultat toga, "pramenovi su skoro potpuno odvojeni i spremni da ispadnu", kaže Turegano. Ona napominje da ćete u bilo kom trenutku obično imati neke pramenove u ovoj fazi koji su spremni da ispadnu i druge dlake koje tek rastu u antigenskoj fazi.

Telogena faza rasta kose.
Instagram 

Egzogena faza (opadanje)

Ova poslednja faza ciklusa je kada pramenovi počinju da se skupljaju na vašoj četki za kosu ili padaju na vaš omiljeni džemper. Sasvim je normalno izgubiti između 50 i 100 dnevno.

Turegano kaže da često viđa klijente sa problemima proređivanja i gubitka kose. „Telogeni efluvijum je najčešći oblik gubitka kose – kada je došlo do šoka za vaše telo, bilo zbog bolesti ili velikog stresnog događaja, kao što je porođaj, operacija ili smrt u porodici“, rekla je ona. „Vaše telo šalje signal vašim folikulima kose, koje zatim pretvaraju mnogo dlaka iz faze rasta antigena u fazu mirovanja telogena."

Međutim, imajte na umu da zbog dužine telogene faze, možda nećete primetiti prekomerno opadanje ili stanjivanje do tri do pet meseci kasnije. A ovaj poremećaj delikatne ravnoteže može imati domino efekat. "Može potrajati mnogo meseci da se ponovo kalibrirate i vratite u normalnu fazu rasta - a to će takođe zavisiti od toga da li ste još uvek izloženi tom stresoru", kaže Turegano.

Turegano pomaže svojim klijentima da pažljivo pripreme rutinu nege kose koja je posebno usmerena na jačanje pramenova i podršku temena. Ona naglašava važnost tretiranja vaše kose jednako nežno kao što tretirate kožu – smanjite hemijske tretmane i učestalost, pažljivo češljajte zapetljane pramenove, izbegavajte veoma čvrste punđe i repove i kosu nakon pranja umotajte u delikatne vlažne pramenove u meke peškire od mikrovlakana umesto u obične.