Činjenica je da svako od nas sanja o dugoj, bujnoj, lepoj kosi, ali malo ko ima sreće da se sa takvom kosom i rodi. Tako se na našim kozmetičkim policama mogu naći razni proizvodi koji bi trebalo da stimulišu rast same kose, ali željeni efekat najčešće izostaje. S druge strane, kvalitetni proizvodi nisu jedini način na koji možete podstaći prirodan rast kose, pa je pravo vreme da u svoju negu uključite i neke nove navike!

Koliko puta vam se desilo da vam kosa divno raste i odjednom prestane, a dužina koju ste postigli stagnira bez obzira na proizvode koje koristite? Mnogi će reći da je šišanje jedina opcija za podsticanje rasta kose, ali to nije sasvim tačno. Ponekad je način na koji tretiramo svoju kosu razlog zašto ne raste, a u nastavku smo istakli četiri najčešća razloga koja bi trebalo da izbegavate u širokom luku!

Sušenje kose na prirodnom vazduhu

Čak i ptice na grani znaju koliko je štetno sušiti kosu toplotnim uređajima, pa mnogi radije biraju opciju prirodnog sušenja. S druge strane, prirodno sušenje kose zapravo dovodi do lomljenja iz vrlo jednostavnog razloga, a to je što kosa, u kontaktu sa vodom, nabubri i stoga je podložnija lomljenju i oštećenju. Na kraju, najbolja opcija je da kosu zaštitite proizvodima za zaštitu od toplote, a zatim je dobro osušite fenom, pazeći da ga držite malo dalje od kose i da temperatura nije previsoka.

Negujete krajeve kose, ali ne i teme

Ako nikada ranije niste radili piling kože glave, onda zaista ne znamo šta čekate? Pilingom kože glave uklanjaju se prljavština, mrtve ćelije kože i nagomilani proizvodi za oblikovanje i negu koji se ne mogu tako lako isprati klasičnim šamponom. Prednosti pilinga temena su brojne, a osim što stimulišu cirkulaciju, a samim tim i rast kose, ova rutina povećava razmak između pranja kose. Dovoljno je raditi ga jednom nedeljno i sigurni smo da će rezultati biti itekako vidljivi!

Koristite pregrube gumice za kosu

Frizura je sastavni deo naše svakodnevice, što potvrđuje i činjenica da je punđa treću godinu za redom omiljena frizura. Ako ne možete da zamislite svoj dan bez visokog repa ili punđe, onda razmislite o materijalu gumice za kosu koju koristite prilikom stilizovanja frizura. Metalne kopče na gumicama za kosu su poznati neprijatelji zdrave kose i doprinose njenom lomljenju, pa birajte mekše materijale ili još bolje, odmorite kosu od vezivanja.

Ne koristite ulja u nezi

Ne tako davno ideja nanošenja ulja u kosu bila je potpuno nezamisliva, dok su danas upravo ulja sve više neizostavan deo pranja i stilizovanja kose. Ulja sprečavaju pucanje vrhova, njihovu dehidraciju i olakšavaju raščešljavanje, čime se smanjuje oštećenje same kose. Kako kosa ne bi izgledala masno, utrljajte ulje u ruke kao kremu pre nanošenja, a zatim prođite prstima kroz kosu. Tako će se proizvod bolje razmazati, bez masnog sjaja!

Ulje za kosu.
Shutterstock