Ponekad se čini kao da pitanje - kako da kosa brzo poraste ostaje večno nerešeno.

Uprkos velikom broju šampona, regeneratora i proizvoda koji obećavaju da pospešuju rast i gustinu kose, ispostavlja se da su najefikasniji oni koji sadrže neke od ključnih vitamina.

Pospešivanje rasta kose je metodičan proces koji traje mesecima i podrazumeva redovno šišanje, pažljivu negu, ali i unos namirnica i suplemenata koji podstiču rast i čine dlaku sjajnom i zdravom. Hrana bogata gvožđem, cinkom, vitaminima C i B i omega-3 masnim kiselinama prija našoj kosi dok je biotin (vitamin H) zlatni standard kada govorimo o suplementima.

Najvažnije je, ipak, izabrati odgovarajuće preparate za negu, a malo je poznato da našoj kosi najviše prijaju proizvodi s vitaminom E. Već dugo su poznati svi benefiti ovog vitamina u nezi kože, mnogi ga smatraju eliksirom mladosti zbog njegovih anti-age svojstva, a podjednako je dragocen i za kosu. Vitamin E podstiče brži rast kose, sprečava lomljenje i krzanje i povećava elastičnost i sjaj dlake.

Kokosovo i arganovo ulje sadrže visok procenat ovog vitamina, a znamo koliko su efikasni u rešavanju brojnih problema s kosom. Danas postoji dosta šampona i maski s vitaminom E, međutim, najbolje rezultate dobićete ukoliko koristite negujuća ulja.

Vitamin E je najvažniji za rast kose.
Shutterstock 

Jednom nedeljno umasirajte ulje u skalp i nanesite na teme i ostavite da deluje tokom noći, ili bar nekoliko sati. Nakon nekoliko nedelja videćete koliko će vaša kosa biti zdravija i sjajnija.