Znamo da pomisao na tuširanje hladnom vodom nije tako opuštajuća, iako je, prema istraživanjima, mnogo bolja opcija od vrele pare. Međutim, ispiranje kose hladnom vodom zapravo može da bude delotvorno. I dok mnogi misle da je ovo samo još jedan mit u nizu, to je zapravo istina!

Iako je pranje kose toplom vodom siguran način uklanjanja sve prljavštine i masnoće, ispiranje hladnom vodom ima značajne prednosti.

Pranje kose hladnom vodom nije mit.
Shutterstock 

Kao što vruća voda otvara kutikule kose, hladna ih zatvara. A kada zatvorite te kutikule nakon pranja, ta vlaga ostaje zaključana, dajući vam meku i sjajnu kosu. Ispiranje kose hladnom vodom će pomoći temenu, ali i regulisati protok krvi.

„Ovo ima dodatnu korist jer pomaže, zajedno s proizvodima za negu kose, da vaša kosa izgleda snažno i sjajno, a ko to ne želi“, pita se frizer slavnih Florian Hurel za Vogue India.

Ako često vrućom vodom perete kosu, to bi vremenom moglo da utiče na uklanjanje prirodnih ulja s vaše kose. I ne morate da koristite ledeno hladnu vodu, poslužiće bilo šta ispod sobne temperature, ispiranje kose hladnom vodom može dati onaj dodatni sjaj i hidrataciju.

Međutim, ovu tehniku ne morate isprobavati ako imate vrlo tanku ili tanku kosu. Budući da hladna voda zadržava vlagu, mogla bi otežati vašu kosu što bi rzeultiralo izgledom slepljene frizure. Ali ukoliko vašoj kosi treba malo sjaja, pokušajte!