Ukoliko vam se dešava da sveže isfenirana kosa ubrzo poprimi neuredan izgled zbog vlažnosti vazduha, onda je vrlo moguće da pravite neke od osnovnih grešaka.

Hladni dani mnogim devojkama predstavljaju pravu noćnu moru. Razlog toga je otežano održavanje željenih frizra, jer magla, kiša, sneg, vetar, smog čine da naša kosa poprimi neuredan izgled.

Amerikanka Tejlor Rouz je sertifikovani triholog - neko ko proučava i leči kožu glave i ozbiljne probleme sa kosom, a nedavno je u viralnom snimku objasnila kojih je to pet najvećih grešaka koje žene prave prilikom nege i stilizovanja kose.

1. Zaboravite na svakodnevno vezivanje kose u punđu ili rep

Tejlor je istakla kako nikada ne bi stilizovala u trendi punđu kakvu nose modeli više od jednom nedeljno. Iako obožava ovu frizuru i voli da skloni kosu sa lica, ona ističe da ista može da prouzrokuje takozvanu trakcionu ili vučnu alopeciju do koje dolazi usled prečestog zatezanja kose unazad. Ovde se pre svega misli na punđe i repove koji podrazumevaju da kosa u prednjem delu temena prijanja čvrsto uz glavu i preterano je zalizana, odnosno zategnuta.

Zaboravite na svakodnevno vezivanje kose u rep.
Instagram 

2. Izbegavajte elastične gumice za kosu

Vezivanje kose je veoma praktično u brojnim prilikama, ali Tejlor tvrdi da čvrste, elastične gumice nisu dobar izbor za kosu jer prečesti pritisak doprinosi gore pomenutoj vučnoj alopeciji, a takođe može da izlomi i iskida vlasi i to tačno na delu gde ste vezali kosu, odnosno negde na njenoj sredini. Umesto elastične gumice ona savetuje da se odlučite za gumicu presvučenu svilom ili satenom.

3. Nikada ne spavajte sa mokrom kosom

"Ovo je moje najveće NE. Primetila sam ogromnu razliku u kvalitetu moje kose kada sam prestala ovo da radim", rekla je Tejlor, istakavši da je kosa najslabija i najosetljivija kada je mokra, te samim tim najviše podložna oštećenjima.

Nikada ne spavajte sa mokrom kosom.
Shutterstock 

4. Ne fenirajte kosu odmah nakon pranja

Slično kao i kod prethodnih tačaka, feniranje kose odmah nakon pranja je velika greška.

"Kada je kosa slaba, moramo da izbegavamo bilo kakvu štetnu aktivnost po nju, a toplota je jedna od najštetnijih", ističe Rouzova i preporučuje da ostavite kosu da se osuši 85 odsto prirodnim putem, pa tek onda da pređete na feniranje.