Kada je u pitanju stilizovanje kose, neretko sve prepuštamo u ruke našim omiljenim peglama za kosu. S druge strane, koliko god da je to genijalan uređaj koji nas gotovo uvek spasava od loše frizure, nekako se osećamo kao da ne možemo uvek da izvučemo maksimum iz nje, zbog čega naša kosa ne poprima onaj izgled kojem zaista težimo.

Najčešće greške pri peglanju kose.
Shutterstock 

Stilizovanje kose je prilično izazovno u jesen, kada je prisutna vlaga u vazduhu, pa se često desi da odustanemo od raspuštenog izgleda i jednostavno vežemo kosu u visoki rep ili punđu. Međutim, vremenska prognoza nije najčešći krivac što nam je kosa neugledna i izazovna za stilizovanje, već se greška često krije u samoj upotrebi pegle za kosu.

Ovo su detalji koji čine značajnu razliku u kreiranju frizure

Najčešća greška je peglanje mokre kose, koja je kao takva prilično lomljiva, pa osim što frizura ne izgleda dobro, rizikujete da oštetite i samu kosu. Kosu je najbolje peglati nakon što se dobro osuši, i to pramen po pramen. Takođe, ne zaboravite na proizvode za zaštitu kose koji bi trebalo da štite samu kosu kada je izložena visokim temperaturama.

Peglanje kose bez zaštite uzrokuje da ona izgubi svoj prirodni sjaj te će s vremenom postati suva i ispucala. Koliko god da je velika želja za savršeno ravnom kosom, njena zaštita bi trebalo da bude veća, pa izbegavajte da koristite peglu na maksimumalnoj temperaturi, jer ćete tako oslabiti kosu. Važno je i vreme peglanja, a nije loša ideja da kosu prethodno ispravite fenom na četku kako biste direktnom toplotom što manje oštetili kosu.

Takođe, nemojte previše puta provlačiti jedan pramen kroz peglu, jer što više puta povučete, posledice će biti veće i veća je verovatnoća da ćete uskoro morati da skraćujete kosu!