Frizura je, naravno, stvar ličnih preferencija, ali nije loše znati koji stil odgovara određenom obliku lica i da li postoje frizure koje mogu da istaknu ono najbolje na licu. Jer ako postoji, zašto onda ne probati? Prema mišljenju stručnjaka, svaka dužina kose pristaje svakom obliku lica, ali u određenoj meri. 

Zato vredi razmisliti o šišanju, raslojavanju i oblikovanju kose koje će naglasiti vaše crte lica i ulepšati vaš oblik, a profesionalci su za Glamour savetuju šta najbolje odgovara svakom obliku.

Lice u obliku srca - lob

Srcolika lica su specifična po tome što su nešto uža na čelu i uža na bradi i vilici. Preporučuje se da se držite mekih slojeva kao što su bob i lob kako biste dodali punoću delu oko vilice.

Ovalno lice - tupi bob

Kod ovalnog lica dužina je izraženija od širine, te se postepeno sužava prema bradi. Frizeri kažu da ovalnom licu odlično stoji bilo koja dužina, od kratke piksi kose, pa boba i super duge kose. Dobrodošli su i različiti stilovi šiški, a kosa se može oblikovati ravno, u lagane talase ili u lokne.

Četvrtasto lice - stepeni

Ovaj oblik lica karakteriše široko čelo, široke jagodice i jaka linija vilice. Snažna linija vilice može biti omekšana slojevima oko lica. Duža kosa izgleda sjajno sve dok je stepenasto ošišana. Šiške pomerene na stranu će istaći jagodice, a volumen u kosi možete postići korišćenjem spreja za povećanje volumena.

Duguljasto lice - šiške i volumen na strani

Duguljasto lice je slično ovalnom, samo nešto izduženije. Ako imate ovaj oblik lica, možda ćete želeti da smanjite volumen na vrhu glave i fokusirate se na stvaranje volumena u širinu. Ovo će uravnotežiti dužinu lica i stvoriti drugačiju teksturu kose. Za ovakvo lice odlična je bob dužina do brade ili vilice jer nema efekat izduživanja. Međutim, duga kosa takođe može da funkcioniše odlično, pa birajte stepene koji uokviruju vaše lice. Oni će "omekšati" dugu kosu i naglasiti oči i jagodice. Zavesa šiške su takođe dobra ideja za stvaranje iluzije širine u sredini, dok feniranje i velike lokne pomažu u stvaranju volumena.

Dijamantsko lice - razdeljak po strani i šiške

Ovaj oblik lica karakteriše usko čelo i linija vilice sa istaknutim jagodicama. Kažu da je ovo najređi oblik lica, a najviše mu pristaje kraća kosa, do ramena ili kragne. Možete razmišljati i o pixie rezovima, a cilj bi trebalo da bude „omekšavanje” lica. Frizeri ne preporučuju razdeljak na sredini i guste šiške, već "meke" frizure poput laganih talasa u kosi.

Okruglo lice - dužina ili pixie rez

Okruglo lice obično ima istu širinu i dužinu. Kažu da kod ovakvog oblika lica, s obzirom da je manje i sitno, neke frizure mogu da „pojedu” lice, pa treba izabrati frizure koje će ga izdužiti. Dugi slojevi, teksturirani pixie rezovi i kratke bočne šiške pristaju ljudima sa okruglim licem. Frizeri preporučuju izbegavanje gustih šiški, a što se tiče stilizovanja, frizeri savetuju meke talase koji će licu dodati volumen.