Uobičajeni problem sa kosom: koža glave proizvodi masnoću i sebum, tako da je masna kosa često neizbežna, posebno kod kose finije teksture. Ovo je često rezultat preskakanja dana pranja, preteranog pranja ili vežbanja, ali vreme takođe može da igra ulogu.

Dakle, šta se može učiniti da se problem reši? Stručnjaci otkrivaju neke od najboljih trikova za masnu kosu...

Šta uzrokuje masnu kosu?

Masna kosa je rezultat proizvodnje ulja lojnih žlezda na koži glave. Ulje zatim upija kosa, a previše ulja može dati mastan izgled. Ulje samo po sebi nije loše za kosu, u stvari čini kosu sjajnom, zdravom i snažnom, ali previše ulja može izazvati nakupljanje koje ostavlja kosu beživotnom i previše glatkom.

5 saveta za masnu kosu.
Shutterstock 

Koji su najbolji šamponi i balzami za masnu kosu?

Naravno, ne radi se samo o tome kako peremo kosu, već da li koristimo najbolje proizvode za kosu. Ključ je da pažljivo izaberete šampon i balzam. Savetuje se izbegavanje šampona i balzama koji su označeni rečima: „suvo“, „oštećeno“, „zaglađivanje“ ili „sjajno“. Balzam može da poveća količinu proizvedenog ulja i uzrokuje da kosa bude bez sjaja i postane masna. Međutim, odlični balzami mogu se taktički naneti samo na vrhove kose ako se čini da su veoma isušeni.

1. Zabranjeno je često pranje kose

Kako se kosa više masti, može biti primamljivo povećati količinu pranja, ali kao što je već spomenuto, stručnjaci kažu da je to zapravo jedna od najgorih stvari koje možemo učiniti. Ako kosu perete svaki dan, vlasište ima osećaj kao da proizvodi dodatne količine sebuma. Ako je neko već upao u zamku prečestog pranja, treba da počne sa odvikavanjem. Treba polako smanjiti broj pranja šamponom i preći na proizvode bez sulfata jer će oni pomoći da se kosa pročisti.

2. Treba investirati u šampon za masnu kosu

Ako neko pati od masne kose, to je verovatnije zbog masnog vlasišta nego zbog masne kose. Dok su šamponi bez sulfata nežni za svaki drugi dan, dobra je ideja koristiti šampon za dubinsko pranje jednom nedeljno. To će pomoći da se ukloni višak nakupljenog ulja.

Vredi investirati u šampon za masnu kosu.
Shutterstock 

3. Regenerator se nanosi samo na vrhove kose

Ako brže ponestane regeneratora nego šampona, negde je očito došlo do greške. Balzame treba da koristite štedljivo i samo na krajevima kose.

4. Koliko šampona se treba koristiti?

Stručnjaci tvrde kako postoji određena količina šampona koju treba koristiti kako se kosa ne bi previše mastila. Prilikom pranja kose vrlo je važno ne koristiti previše šampona jer može postati težak za kosu. Takođe naglašavaju da se ne sme koristiti ni prevruća voda za pranje kose jer će skinuti prirodna ulja i teme će ih odmah zameniti, ostavljajući kosu masnom. Obavezno treba malo hladnija voda za poslednje ispiranje kako bi se dodao sjaj. Mlaz hladne vode nakon što se opere kosa takođe će pomoći vlasištu i regulisati protok krvi. Isto pravilo važi i za proizvode za stilizovanje kose - manje je više kako bi se sprečilo previše mašćenje.

Masnokosi treba da koriste masku samo na krajevima kose.
Shutterstock 

5. Vredi isprobati jabukovo sirće za tretiranje masne kose

Ova metoda uključuje samo dva sastojka: vodu i jabukovo sirće. Jednostavno treba razrediti jabukovo sirće u šoljici vode i proliti to kroz kosu. Ostaviti nekoliko minuta i et voilà: naslage su uklonjene, a kosa je čista i 100% bez masnoće. A najbolji deo? Ovaj superpametni trik za kosu je jednostavan i jeftin.