Ako imate masnu kosu, verovatno znate koliko može biti iscrpljujuće pranje kose svaki ili svaki drugi dan.

Veliki broj žena u savremenom svetu suočava se s problemom prekomerno masne kose zbog čega je u stalnoj potrazi za rešenjem ovog problema. Masnoća koja vam neprestano ostaje na temenu zna dosta da nervira i poljulja samopouzdanje, ali s promenom u rutini dolaze se i bolji rezultati.

Najefikasniji način da se oslobodimo nataloženih proizvoda i nečistoća jeste redovan piling glave, koji će pomoći našim folikulama da nesmetano obavljaju svoju funkciju, a pritom će podstaći i cirkulaciju, pa samim tim i brži rast kose. Mada danas na tržištu postoje zaista dobri pilinzi, ovaj proizvod i sami možete da napravite od jabukovog sirćeta, kokosovog ulja i himalajske soli.

Blagotvorno dejstvo jabukovog sirćeta na kosu odavno je potvrđeno, a kada je reč o skalpu, ono vrši eksfolijaciju kože zbog koje vlasište postaje zdravije, a istovremeno balansira pH vrednost kože glave koja kasnije proizvodi manje ulja.

U kombinaciji s kokosovim uljem, koje je bogato laurinskom kiselinom, neće isušiti skalp dok himalajska so sadrži mnoštvo vitamina i minerala koji su nam potrebni ako želimo da imamo zdrav koren kose. S obzirom na to da je ovo period kada se sve vrti oko detoksikacije, zašto ne biste i priuštili temeljno čišćenje i vašoj koži glave?

Sastojci za piling:

1/4 šolje himalajske soli
1 kašika jabukovog sirćeta
1 kašika kokosovog ulja
1 kašika meda
15 kapi esencijalnog ulja lavande (ili bilo kog drugog esencijalnog ulja koje je dobro za vaš tip kose)

Piling kose za masnu kosu.
Shutterstock 

Priprema i upotreba:

Kada dobro sjedinite sve sastojke i napravite svoj piling, upotrebite ga tako što ćete najpre nakvasiti kosu, a potom staviti na šaku jednu kašiku pilinga, protraljati ga između dlanova i rasporediti po čitavom skalpu. Verovatno ćete morati još malo da pokvasite kosu da bi se proizvod ravnomerno rasporedio.

Nežno umasirajte piling u vlasište i ostavite ga da deluje minut ili dva, zatim temeljno isperite kosu vodom, a posle je i našamponirajte i upotrebite balzam koji inače koristite.
Ovaj piling koristite najviše jednom mesečno jer u suprotnom možete oštetiti kosu i poremetiti pH balans vlasišta. Ukoliko želite nešto blažu varijantu, zamenite himalajsku so braon ili kokosovim šećerom, ali ni ovaj piling nemojte koristiti češće.