Pitanje koje je svako od nas verovatno bar jednom sebi postavio jeste "koliko često treba prati kosu?". Mnogi su upali u rutinu i peru kosu na onoliko dana ne zato što im je to neophodno, već zbog navike.

Međutim, u zavisnosti od teksture, postoje „pravila” koliko često treba da perete kosu, jer neke kose zahtevaju češće pranje od drugih, a odstupanje od optimalne učestalosti pranja može doneti više štete nego koristi.

Triholog je za Glamour pojasnio koliko često treba da perete kosu, u zavisnosti od tipa kose. Za mnoge, tanka kosa zahteva skoro svakodnevno pranje jer, objašnjava on, ljudi sa tankom kosom obično imaju više vlasi na glavi od bilo koje druge teksture, što znači da imaju više folikula.

Svaki folikul takođe vezuje lojne žlezde, što znači da se proizvodi više prirodnih ulja. Pošto je prečnik dlake tanji nego kod drugih tekstura, kosa se lako može „napuniti” uljem, pa je često neophodno svakodnevno pranje kako bi se uklonile naslage sebuma sa vlasišta.

Suprotno popularnom verovanju, kosa se neće manje mastiti ako je manje peremo, niti će svakodnevno pranje trajno ukloniti sebum sa vlasišta. Triholog objašnjava da je skalp produžetak kože lica, pa se u njemu, kao i u ostatku tela, nakuplja prljavština, mrtve ćelije kože, znoj i sebum. Zato kosu i kožu glave treba redovno prati, jer čisto i zdravo vlasište znači zdravu i negovanu kosu.

Kosa se neće manje mastiti ako je manje peremo.
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Nova tehnika obrnutog pranja pomaže kod masne kose i daje volumen tankoj kosi.

Tanka + čvrsta kosa

Što se tiče mešovite kose, odnosno kombinacije tanke i jake kose, triholog objašnjava da se ona masti pri korenu, a prema sredini postaje suva. Ako imate ovakav tip kose, potražite šampon koji će efikasno očistiti kosu od korena, ali i dalje obezbediti dovoljno vlage ostatku kose, odnosno od sredine do vrha. Triholog preporučuje pranje svaki drugi dan.

Gusta i gruba kosa

Gruba kosa često ima najdeblju od svih tekstura kose jer ima i najširi prečnik kose. Široki prečnik, objašnjava triholog, znači da je sklona isušivanju, ali se manje masti. Osobe sa gustom kosom moći će duže da izdrže bez pranja, a da im kosa ne izgleda masno. Za negu guste i jake kose, potražite proizvode koji je hidriraju i vlaže. Triholog napominje da čak i ako kosa ne izgleda masno, neophodno je redovno šamponiranje i pranje kako bi koža glave bila čista i zdrava, pa preporučuje pranje svaka tri do četiri dana.

Kovrdžavu kosu treba prati na 4 dana.
Instagram 

Kovrdžava

Na kraju smo ostavili kovrdžavu kosu, koja je zbog svoje jedinstvene strukture među najosetljivijim. Ima tendenciju da se lomi, tako da treba biti nežan sa loknama, posebno kada je u pitanju češljanje. Kovrdže, objašnjava triholog, imaju delikatnu strukturu, što znači da brzo upijaju, ali i gube vlagu, pa pramenovi ostaju suvi i lomljivi. Osobe sa kovrdžavom kosom treba da uvedu duboko hranljive i hidratantne proizvode kao što su ulja, balzami i maske za kosu u svoju rutinu nege kose. Što se tiče učestalosti pranja, slično je kao i s čvrstom kosom. Neće izgledati masno, ali za zdravlje kože glave između pranja ne bi trebalo da prođe više od četiri dana.