Otišli ste na odmor, uživali, plivali, sunčali se... vratili puni utisaka, preplanuli i srećni, međutim tek kada je letovanje završeno, primetili ste da je vaša kosa u veoma lošem stanju i suvlja nego inače.

Šteta je već učinjena, ali iako je lako pomisliti da sem makaza ne postoji išta što možete učiniti za vašu vlas kako biste joj vratili sjaj, ne očajavajte jer rešenje ipak postoji.

Naime, veliki broj ljudi zaboravlja da slana voda, hlor i sunce i te kako utiču ne samo na kožu, već i na kosu, te da bi vaše vlasište takođe trebalo da zaštitite na određene načine. Zato je prva stvar koju treba da uradite nakon odmora dubinski oporavak, a mi vam donosimo komepletan vodič kako da kosu oporavite i učinite ponovo svilenkastom i nežnom.

Skratite krajeve

Veoma je zanimljivo to što kosa tokom letnjih meseci brže raste čak i do 15 odsto. Zato ne oklevajte da nakon povratka sa letovanja odete kod frizera i skratite krajeve. Ako predugo čekate na šišanje, krajevi će se još više rascvetati, a to onda znači da ćete morati da kosu skratite daleko više nego što ste najpre planirali.

Hidratacija

Kosa koju su isušili so, vetar i sunce očajnički vapi za hidratacijom. Zato je savet da nabavite šampon i balzam koji u sebi sadrži hranljive sastojke poput ulja kokosa, jojobe ili argana. Ukoliko je ikako moguće, zaobiđite proizvode sa sulfatima jer će kosu dodatno dehidrirati.

Kako oporaviti kosu posle letovanja
Shutterstock 

Preliv umesto farbe

Ukoliko farbate kosu, potpuno je logično da će vaša boja izbledeti nakon letovnaja. Ipak, savetuje se da sa farbanjem ipak pričekate dok kosu oporavite, te da vam u salonu odrade samo preliv, koji će vlasi dati sjaj i uinite je glatkom, ali i zapečatititi krajeve.

Dubinska pakovanja

Ne postoji bolji način da kosu hidrirate od dubinskih pakovanja. Tretmani ovog tipa nisu skupi u salonima, a možete praktikovati i kućne varijante. Jedini je bitno da izaberete hranljivo pakovanje, koje ćete naneti u bogatom sloju nakon šamponiranja, a potom prekriti glavu kapom za tuširanje. Za još bolji efekat zagrejte kosu fenom, preko kapice. Pustite masku da odstoji koliko je preporučeno, i isperite je što hladnijom vodom.

Kokosovo ulje

Veliki prijatelj kose je i kokosovo ulje, ali je bitno da znate da se ovakav tip proizvoda nikada ne nanosi na teme, već isključivo na krajeve. Idealno je da ga nanesete makar sat vremena pre pranja kose i potom temeljno isperete.

Kokosovo ulje pomaže u nezi kose
Freepik 

Leave-in prozivodi su obavezni

Eksperti za negu kose su saglasni da je nakon dubinskih tretmana i te kako potrebno nešto što će je negovati i tokom dana i savetuju da obavezno izaberete leave-in regenerator us preju ili hidrirajuće ulje koje će zapečatiti kutikulu i hraniti je iznutra.

Hijaluronski serum na krajeve

Ovde u pomoć pristiže i vaš hijaluronski serum koji koristite za lice. Potrebno je samo da nakon pranja kose, osušite peškirom krajeve i nakapate na njih hijaluronski serum koji ćete lepo utapkati prstima. Ukoliko ovo radite redovno, rezultati nema šanse da izostanu.

Zaboravite na neko vreme na fen i prese

Jasno je da aparati za stilizovanje kose, hteli da priznate ili ne, izazivaju oštećenje kose. Ipak, naročito nakon letovanja, kada je vaša kosa već sama po sebi krta, trebalo bi da izbegavate upotrebu fena ili presa i figara makar na nekoliko nedelja. Ipak, ukoliko ne možete bez ovoga, stručnjaci savetuju da obavezno koristite sprej za zaštitu od toplote koji treba da nanesete u izdašnom sloju na vlas.

zaboravite na peglu za kosu tokom leta
Shutterstock 

Prirodno sušenje kada god je moguće

Ovo pravilo samo se nastavlja na prethodno, međutim, bitno je naglasiti i da u krevet nikada ne idete s mokrom kosom jer ćete tako pospešiti lomljenje dlake. Idealno bi bilo da kosu operete malo nakon spavanja, pustite da se prirodno osuši i tek onda legnete u krevet.

Suplementi za zdraviju kosu

Suplementi vam mogu pomoći u oporavku skalpa i same vlasi, pogotovo ako je došlo do velikih oštećenja. Najbolje je da se posavetujete sa farmaceutima kako biste izabrali pravi kombo minerala i vitamina, ali sa B kompleksom nikada ne možete pogrešiti.

u negu kose ubacite suplemente
Shutterstock