Iako se mnoge ljubiteljke duge kose tvrdoglavo opiru ideji odlasku pod frizerske makaze, leti se ipak veliki broj odlučuje za šišanje.

Premda se i duga kosa može brzo i lako skloniti u ležernu punđu kako bi se lakše preživele vrućine, činjenica je da oko kratkih frizura ipak ima manje posla kad se radi i o samom procesu sušenja kose ili stilizovanja.

Bob stilovi su i dalje apsolutni hit, a ako se još uvek dvoumit oko takvih frizura ne brinite, jer za svaki oblik lica postoji odgovarajući bob.

Sve se svodi na tačnu dužinu, način šišanja (stepenasto ili ravno) i način stilizovanja pa bilo da imate ovalno, okruglo, srcoliko ili četvrtasto lice, za svakog postoji idealna varijanta.

Okruglo lice

'Idealan bob za okrugli oblik lica trebao bi da leži ispod brade kako bi je produžio', kaže slavni frizer Aleks Braun iz Čicaga, navodeći Selenu Gomez i Emu Stoun kao glavne primere. Dakle, nema greške ako se odlučite za tzv. long bob (lob). Ukoliko je pak vaša kosa talasasta, a sviđa vam se glatki look, krajeve dodatno izravnajte uz pomoć pegle za kosu (ali nemojte zaboraviti na sredstva za zaštitu od topline).

Selena Gomez ima okruglo lice.
Image Press / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia 

Dugi bob izdužuje okrugle oblike lica pa nećete pogrešiti niti s blagim talasima kako što ih npr. nosi Penelope Kruz ili Ema Stoun. Još jedna cool varijanta za večernje prilike je neodoljivi wet look kakav vole Kim Kardašijan ili Krisi Tajgen. Sajet: Kako biste izdužili lice, bitno je i da su krajevi dugog boba duži prema napred, a iza može biti i kraća kosa.

Ovalno lice

S ovalnim licem ima najviše mogućnosti, a kako ističu stilisti njima najbolje odgovaraju kraće varijante boba.

Džesika Alba nosi talasasti bob.
Instagram 

'Upravo suprotno okruglim oblicima lica, ako imate ovalno lice, najbolje će vam stajati bob kraće dužine', objašnjava frizer, napominjući kako je recimo Džesika Alba najbolji primer za takve stilove. Što se tiče dužine, savetuje da je najbolja dužina do brade ili nešto ispod brade.

Sjajne opcije za vlasnice ovalnih lica su i bob varijante nadahnute stilom 80-ih sa šiškama kakve voli Bela Hadid, a vrlo cu chic i talasaste bob frizure sa šiškama ili bez poput Keli Rovland.

Četvrtasto lice

Ako je vaše lice četvrtasto, najbolja verzija boba koja će 'omekšati' lice je slojeviti bob srednje dužine kakav npr. nosi Hejli Biber. Zbog grube linije vilice, ova dužina je najbolji izbor. Bob srednje dužine odlično pristaje i Rozie Hantington-Vitelej, a sjajna ideja je i asimetričan bob Nikole Riči.

Zendaja nosi bob.
Ian West / PA Images / Profimedia 

Zendaya je svoj bob zaokružila i šarmantnim šiškama koje su dale posebnost njenoj frizuri, a na taj način četvrtasto lice izgleda lepše i nežnije.

Srcoliko lice

I vlasnice srcolikih lica neće pogrešiti ako se odluče za bob varijante. Za njih su najidealnije opcije poput trendi loba, a Džulijan se odlučila za pomalo razbarušenu shaggy verziju klasičnog boba koja joj odlično pristaje.

Teksturirani lob Rowan Blanchard stvara punoću oko njene vilice kako bi se unela ravnoteža i simetrija. Poznata frizerka Sara Potempa kaže da je ključ za osobe sa srcolikim licem napraviti šiške sa strane ili pune i nešto što će popuniti prostor između brade i ramena. Za takav stil fizure sjajan je primer valoviti lob pevačice Ciare.