"Botticelli" trend šišanja kose je veliki trend za leto 2022. godine, kažu poznati frizeri. Inspirisan je delima jednog od najpoznatijih renesansnih slikara, Italijanom Sandrom Botticellijem, a evo i kako...

"Kosa u ovom stilu nosi se veoma duga i nestrukturirana s prirodnim valovima", kaže Tom Smih, slavni frizer. Zamisli samo ljude na renesansnim slikama s njihovom dugom, raščupanom, raspuštenom kosom. Upravo to označava Botticelli trend, a sada je tu osim za dugu kosu, i za kratki bob.

Ovaj letnji trend deo je 'stare škole', neukroćene kovrdžave kose. Botticelli Bob je alternativni način nošenja boba, umesto da ga nosiš ravno i elegantno, bob je stilizovan s više teksture. Takva kosa inspirisana je Botticellijevim slikama s raspuštenom, valovitom i teksturiranom kosom.

"To je više slojeviti pun bob nego konvencionalni bob koji smo dosad nosili", dodaje slavni frizer i Disonov ambasador Metju Kolins. 

Botticelli trend kao inspiracija za bob frizuru
Supplied by LMK / IPA / IPA / Profimedia 

Stil je univerzalno laskav jer ga svako može nositi, i to u nekoliko dužina, od ramena do vilicei. Nije ni čudo zašto su slavne dame poput Bele Hadid, Keri Vašington i Džulijeveć isprobale ovaj stil.

Kako stilizovati "Botticelli Bob"?

Najbolji deo je što je kreiranje ovog izgleda kod je veoma jednostavno. Prvo, kosu pripremi proizvodom za zaštitu od topote. Zatim odvoj kosu i napravi dve do tri pletenice (zavisno o tome koliko ti je kosa gusta). Zagrej pletenice fenom za kosu ili peglom. Kada se pletenice ohlade, nežno pročešljaj kosu prstima kako bi dobila Botticellijeve kovrdže.

"Ako nemaš prirodne talase, upotrebi malu cev uvijača za uvijanje i uvrni velike delove okolo, rastežući ih dok su još vrući kako bi dobila pahuljaste duguljaste valove", kaže Smit.

Ako ti je kosa već kovrdžava, možeš samo dodati kremu za učvršćivanje kovrdža na srednje dužine i vrhove pre nego što ih zagreješ fenom. Zatim upotrebi češalj sa širokim zupcima da razbiješ kovrdže i dodaj malo ulja kako bi izgladila kovrdžavost.

"To je jedinstvena frizura i velika novost kad govorimo o bobu" kaže frizer Metju Kolins.

"Većina žena s kovrdžavom kosom izbegavala je bob zbog volumena koji bi mogao stvoriti, ali ovakvo stilizovanje omogućava jednostavan i zadivljujući izgled", dodaje Kolins. Uz to, ovo je savršen stil za leto i super jednostavan za održavanje. 

kovrdžava bob kosa
Instagram