Između sunca, mora, soli, peska ili hlora iz bazena, naša kosa, posebno farbana, tokom leta je prilično izložena oštećenjima. Boja lakše bledi, a vrhovi se lakše lome. Međutim, iako je naša kosa više podložna oštećenjima i ispiranju boje tokom leta, postoji nekoliko koraka za negu koje možete da sledite da biste održali boju kose stabilnom, a kosu sjajnom!

U nastavku vam pokazujemo kako da svoje farbane pramenove održite svežim i punim boja tokom leta, ali i posle njega!

Zašto je kosa uvek više oštećena leti i posle leta?

Štetni sunčevi zraci igraju veliku ulogu u sušenju, posebno obojene kose koja je hemijski tretirana. Pored vrućih aparata za oblikovanje kose koje koristimo tokom cele godine, farbana kosa tokom leta gubi sjaj i boju usled dodatnih faktora kao što su hlor u bazenu, morska so i stalno kvašenje kose u vodi, a zatim sušenje na suncu.

Tokom leta ne kvasite kosu u bazenu ili moru.
Freepik 

Pošto kvašenje kose otvara kutikulu dlake, pigment boje tada lakše izlazi iz vlasi i boja brže bledi, pa mnogi frizeri savetuju da u potpunosti izbegavate kvašenje kose u moru ili bazenu kako biste zadržali boju.

Rutina nege farbane kose tokom leta

Iako može izgledati očigledno, ipak je važno napomenuti da je nošenje šešira ili kačketa veoma važno za zaštitu vaše kose od direktnog uticaja sunčevih zraka. Elegantan slamnati šešir, cool kačket ili trendi svilena marama, bez obzira koji modni dodatak odaberete, zaštitiće vašu kosu od sunca, a pritom ćete izgledati veoma šik! Takođe, za dodatnu negu i zaštitu, na farbanu kosu možete naneti regenerator koji će pomoći da se vaša kosa nahrani i rehidrira.

Dok ste na odmoru, vaša farbana kosa trpi štetu sa više strana, od sunca, mora, ali i od vrućih aparata za oblikovanje. Dodatno oštećenje farbane kose možete sprečiti nanošenjem male količine losiona na kosu nakon sunčanja, koji će sprečiti oštećenja od UV zraka, soli ili hlora i produžiti vek vaše nove boje!

Takođe, pored vlage, sunca, soli i drugih komponenti leta koje mogu loše da utiču na farbanu kosu, dodatno je oštećujete svakodnevnim stilizovanjem raznim toplotnim aparatima, koje treba izbegavati kako biste kosi dali priliku da se oporaviti se. Leto je opušteno godišnje doba kada kosu ne treba previše stilizovati, već je možete oblikovati prirodnim tehnikama stilizovanja i dodati joj volumen i teksturu raznim proizvodima.

Ključni korak kada se vraćate sa odmora da biste obnovili farbanu kosu je upotreba obnavljajuće i hranljive maske za kosukoja će učiniti pramenove jačim i izgladiti oštećenja kojima je kosa bila izložena. Uz hranljivu masku, podjednako su važni i šampon i balzam sa hidratantnim efektom. Umesto uobičajene kombinacije šampona i regeneratora, posle godišnjeg odmora na moru i suncu, da biste obnovili farbanu kosu, koristi proizvode sa hidratantnim formulama koji će nahraniti i osvežiti suvu kosu. Za završni tretman, prođite kroz pramenove sa malom količinom hranljivog ulja ili seruma za kosu.

Ako je vašoj kosi i dalje potrebno malo više nege i osvežavanja boje, onda je vreme da posetite frizerski salon, gde će vam biti obnovljena boja, a kosa nahranjena profesionalnim tretmanima.