S dolaskom letnjih dana koje smo svi jedva dočekali, mnogi se odlučuju na posvetljivanje kose blanšom, odnosno izbeljivačem. Ponekad to može biti dosta dug i komplikovan proces, pa se tako na društvenoj mreži TikTok proslavila alternativa dugom procesu izbeljivanja, a to je bleach washing, odnosno pranje kose u izbeljivaču.

Ovaj proces koji je poznat već godinama, obećava posvetljivanje kose i ispiranje starih, tamnijih tonova kraćim i jednostavnijim postupkom od klasičnog izbeljivanja kose. Iako zvuči prilično jednostavno i primamljivo, da li je bleach washing odgovor na sve naše želje za svetlijom nijansom kose za leto saznajte u nastavku!

Šta je tačno bleach washing?

“Bleach washing” odnosi se na proces nanošenja blanša na mokru kosu, obično nakon pramenova ili balayage tehnike na kosi. Koliko tačno frizer dodaje izbeljivača zavisi od toga koliko želite da posvetlite pramenove.
Bleach washing najčešće se koristi kako bi se isprao stari ili tamniji preliv s kose, prilikom posvetljivanja ili ublažavanja razlika u nijansama između bazne boje i pramenova, rekla je za Allure frizerka Dženi Pirlmen.

Takođe, iako ga je moguće naneti i na celu kosu, bleach washingom obično se tretiraju samo krajevi.

Kako se radi bleach washing?

Bleach washing se u frizerskim salonima obavlja u šamponjerama tako što se na kosu nanosi blanš pomešan s vodom, kako ne bi bilo prejako dejstvo. Budući da se blanš nanosi na mokru kosu, ceo proces dosta kraće nego u poređenju s klasičnim procesom izbeljivanja kose, gde se nanosi na pramenove suve kose.

Ipak, frizeri upozoravaju da iako se bleach washing koristi za “ispravljanje” boje, odnosno dobijanje lepše nijanse, proces je izuzetno nepredvidljiv i nepouzdan, pogotovo ako ga isprobavate kod kuće, što frizeri nikako ne preporučuju.

Bleach washing može biti nežniji postupak od tradicionalnog izbeljivanja kose, budući da je snaga izbeljivača smanjena i nanosi se na mokru kosu, ali važno je naglasiti da se u tom slučaju ne mogu očekivati ni jednaki rezultati kao kod klasičnog izbeljivanja.

Bleach washing kod kuće

Iako je TikTok prepun ljudi koji trenutno isprobavaju bleach washing kod kuće, frizeri upozoravaju da taj proces isključivo radite u frizerskim salonima.

Izbeljivanje kose blanšom TikTok/lexierainbolt

Frizerka Stefani Diaz, za Allure je rekla kako se bleach washing ni ne koristi toliko često te da ga klijenti vrlo retko traže zbog rizika koji donosi takvo tretiranje kose izbeljivačem.
“Ako se kosa koja pre nije izbeljivana tretira bleach washingom, može doći do dobijanja neželjenih toplih tonova.”

Takođe, kod nepravilnog izbeljivanja, kosa može postati suva i lomljiva, generalno oštećena, a može prouzrokovati i gubitak kose. Frizeri savetuju izbegavanje ovog TikTok trenda u širokom luku te prepuštanje brige o novoj boji kose profesionalcima.