Tanka kosa je zaista uznemiravajući prizor za sve koji imaju ovaj problem. Nekako tanka kosa odaje utisak da ona nije dovoljno negovana.

To naravno nije uvek slučaj. Neretko se dešava da se tanka kosa veoma brzo masti, i da tako izgleda neuredno. Ali dobra vest je da danas postoje mnogi preparati koji su specijalno dizajnirani da pomognu slaboj i tankoj kosi, tj. da je regenerišu.

Kako tanku kosu učiniti gušćom?

Iako je činjenicu da je tanku kosu teško prekriti, to nije nemoguće. Postoje načini i mnogi trikovi kako da kosa koja je tanka izgleda mnogo gušće, odnosno, da dobije na volumenu.

To su neki trikovi, kao i neke prirodne metode koje možemo uključiti u svakodnevnu rutinu.

trljanje kose peskirom
Shutterstock 

Sve u svemu, tanku kosu možemo učiniti gušćom na neki od sledećih načina:

1. šamponi koji su namenjeni tankoj kosi
2. šamponi za volumen kose
3. šamponi za oporavak kose
4. prirodne maske za kosu
5. serumima za rast kose
6. pravilna i adekvatna ishrana nije trik, ali je nešto na šta trebamo obratiti pažnju
7. redovno šišanje krajeva, jer kosa koja je tanka pritom ako je i oštećena, nije ni malo prijatan prizor
8. frizure namenjene tankoj kosi

Tri veoma važna sastojka za tražiti u sastavima šampona su:

1. Biotin
2. Cink
3. Gluko-omega miks

Da li šamponi za jačanje kose deluju?

Da. Definitivno deluju. Iako šamponi za jačanje kose ne mogu da deluju na sam problem sa opadanjem kose, oni definitivno mogu vašu kosu učiniti punijom, čvršćom i gušćom na dodir.

cesljanje mokre kose
Shutterstock 

Šta je onda važno kod izbora šampona?

Šampon za volumen treba da sadrži sastojke koji čiste kosu i vlasište, ali nežne i prirodne sastojke koji je neće oštetiti ili dovesti do pojave suve kose kao slame i suvog vlasišta.

Takvi sastojci su recimo lavanda za kosu koja ima odlično antibakterijsko dejstvo i temeljno čisti kožu glave, kamilica za kosu koja umiruje kožu i pruža joj šansu da diše, a kosi da neometano raste. Takođe, važno je da vaš šampon za volumen kose sadrži sastojke koji će pomoći u boljem hidriranju kose.

Hranjivi sastojci poput minerala i vitamina za kosu, neophodni su za rast i poboljšanje kvaliteta kose. Uz dovoljnu količinu hranjivih sastojaka i dobar protok materija, odnosno dobru cirkulaciju kosa će vam izgledati bujno i jako.

Prirodna ulja odlična su za podsticanje bolje cirkulacije vlasišta, a sastojci poput koprive, ulja avokada za kosu ili pšeničnih klica pružiće vašoj kosi potporu i kvalitetnu ishranu iz korena dlake.

susenje kose fenom
Anna Bizon/Gpoint Studio 

Šta obično sadrže šamponi za volumen?

Ako se mučiš sa pitanjem – kako odabrati najbolji šampon za kosu – savet je da gledaš da on bude na prirodnoj bazi. Postoji toliko divnih biljaka, ulja i drugih potpuno prirodnih sastojaka koji mogu da čine tvoj prirodni šampon za kosu pravim izborom.

Zato sastav prirodnog šampona za kosu treba da izgleda ovako:

1. Hidrirajuća ulja: maslinovo ulje, bademovo ulje, kokosovo ulje, kakao buter, ulje pšeničnih klica, babasu ulje, makadamija ulje i dr.

2. Biljni ekstrakti koji jačaju koren kose i eliminišu višak sebuma: kopriva za kosu, arnika, hajdučka trava, rastavić, beli luk i dr.

3. Sastojci koji deluju protiv bakterija i gljivica na koži glave: ulje čajevca, beli luk i dr.

4. Sastojci koji regenerišu dlaku i kožu glave: aloe vera, alantoin, hamamelis.

5. Sastojci koji umiruju iritirani skalp i neguju kožu glave: kamilica, menta i dr.

U nastavku saznajte kako da operete kosu tako da vam duže bude čista:

Kako da operete kosu da bi duže bila čista TikTok/ audreyvictoria_