Nečistoća i masnoća koja vam neprestano ostaje na temenu zna dosta da nervira i poljulja samopouzdanje, ali s pravom terapijom masnu kosu možete vrlo uspešno pobediti.

Postoje razni kućni lekovi za masnu kosu koji su vrlo učinkoviti u lečenju masne kose koja ne samo da kvari vaš izgled, već stvara i idealno okruženje za razmnožavanje različitih bakterija i gljivica.

Ako želite da se rešite masne kose učinkovito i bez ikakvih nuspojava, prirodni kućni lekovi za masnu kosu i masno teme bi trebali da budu najbolji izbor.

Masno teme je takođe i glavni uzrok opadanja kose, peruti i raznih drugih problema s kosom. Pravilnom negom i pravilnom terapijom možete se zauvek rešiti masne kose, a pre toga saznajte šta je uzrokuje.

Šta uzrokuje masnu kosu?

Naše telo poseduje lojne žlezde ispod kože i vlasišta koje izlučuju esencijalna prirodna ulja koja štite našu kožu glave i kosu od različitih spoljnih promena. Ova ulja pružaju potrebno podmazivanje i sprečavaju raznih infekcija. Ipak, kada lojne žlezde ispod vlasišta proizvode višak ulja to rezultira masnom kosom. Masno teme ne samo da iritira vlasište i svrbi, već i oštećuje kosu. Dakle, vrlo je važno brzo se rešiti masne kose, a kako mnogi preporučuju, najbolji rezultati se postužu prirodnim preparatima.

Kako se rešiti masne kose kod kuće?

Iako su na tržištu dostupni razni proizvodi za lečenje masne kose, pokazalo se da su najučinkovitiji kućni lekovi s jednostavnim biljem i sastojcima. Kućni lekovi su sigurni, za razliku od hemijskih proizvoda, koji dugoročno mogu oštetiti vašu kosu. Prirodni vitamini i minerali neguju kosu, a njihova lekovita svojstva leče različita stanja. Dakle, najbolji tretman za masnu kosu nalazi se u prirodnim komponentama. Ovo su neki od učinkovitih domaćih preparata za uklanjanje masne kose:

1. ALOE VERA

 Aloe vera kontroliše prekomernu proizvodnju ulja u vlasištu, a njena antibakterijska i anti-gljivična svojstva pomažu u održavanju vlasišta bez infekcija. Aloe vera umiruje teme, a takođe osigurava potrebnu hidrataciju, a ovo je najtraženija domaća maska za masnu kosu.

Sastojci: Dve kašike gela aloe vere i po jedna kašika limunovog soka i vode.

Priprema: Pomešajte gel aloe vere i limunov sok. Dodajte vodu dok smesa ne postane tečna. Nanesite smesu na kosu i vlasište. Neka ostane najmanje 20-30 minuta. Isprati običnom vodom. Koristiti tri puta sedmično.

2. JABUKOVO SIRĆE

Jabukovo sirće ima visok udeo sirćetne kiseline, što je vrlo korisno za uravnoteženje razmere pH vlasišta i kontrolu prekomerne proizvodnje ulja. Takođe pomaže u hidrataciji vlasišta sprečavajući isušivanje. Baš kao i aloe vera, jabukovo sirće ima visoka antibakterijska svojstva koja pomažu u održavanju vlasišta čistim i zdravim. Ono je među vodećim prirodnim lekovima za masno teme.

Sastojci:Tri kašike jabukovog sirćeta i jedna šoljica vode.

Priprema: Pomešajte jabukovo sirće i vodu. Nanesite smesu na kosu i vlasište. Ostavite ga na kosi najmanje 20-30 minuta. Operite kosu blagim šamponom. Koristiti tri puta sedmično.

Jabukovo sirće je među vodećim prirodnim lekovima za masno teme.
Unsplash/arianka ibarra 

3. SOK OD LIMUNA

Sok od limuna široko se koristi kod problema s kosom jer je jedan je od najboljih prirodnih načina smanjivanja proizvodnje masnoće. Osim masnoće, vrlo je učinkovit i u lečenju peruti i ostalih bakterijskih razmnožavanja na temenu. Prirodno je adstringens i pomaže u kontroli prekomerne proizvodnje ulja lojnih žlezda. Dakle, ako se pitate kako se lako i sigurno rešiti masnog vlasišta? Limun je odgovor.

Sastojci:Tri sveža limuna i dve šoljice vode.

Priprema: Iz svežeg limuna izvucite sok i dodajte mu dve šoljice vode. Operite kosu i temeljno isperite. Smesu soka od limuna ravnomerno nanesite na vlasište i kosu. Ostavite da deluje 5 minuta i isperite toplom vodom. Koristite tri puta sedmično.

4. ULJE ČAJEVCA

Ako želite brze rezultate, tada je ulje čajevca najbolji odgovor. Njegova antibakterijska i protuvupalna svojstva održavaju vlasište zdravim. Ulje čajevca ima svojstva koja pomažu u kontroli prekomerne proizvodnje sebuma na vlasištu, što ga čini jednim od vrhunskih prirodnih lekova za masnu kosu.

Sastojci:15 kapi ulja čajevca i 30 ml kokosovog ulja.

Priprema: Temeljno pomešajte ulje čajevca i kokosovo ulje, sve dok se jedno i drugo dobro ne sjedini. Temeljno nanesite na kosu i vlasište. Ostavite tako najmanje 2 sata. Operite kosu blagim šamponom. Koristiti tri puta sedmično.

Soda bikarbona je učinkovito sredstvo za čišćenje jer lako uklanja sve nečistoće i masnoće.
Shutterstock 

5. SODA BIKARBONA

Vrlo je učinkovito sredstvo za čišćenje jer lako uklanja sve nečistoće i masnoće. Sve ove osobine čine sodu bikarbonu najjednostavnijim i najboljim domaćim lekom za masnu kosu. Pa ako se ujutro probudite i pitate se kako se rešiti masne kose, odgovor je upravo u vašoj kuhinji.

Sastojci:Pola šoljice sode bikarbone i jedna ipo šoljice vode.

Priprema: Pomešajte sodu bikarbonu u vodi. Smesu temeljno nanesite na vlasište i ostavite da odstoji oko 5 do 10 minuta i operite kosu toplom vodom. Koristiti tri puta sedmično.

6. KOKOSOVO ULJE

Kokosovo ulje je, svakako, jedan od najboljih tretmana za masno vlasište. Ono veoma hladi vlasište i pomaže u učinkovitoj hidrataciji vlasišta. Kokosovo ulje ima svojstva koja kontrolišu višak proizvodnje sebuma i održavaju ravnotežu ulja. Maska za kosu od kokosovog ulja za masno vlasište čini kosu bez ulja, mekom, sjajnom i zdravom.

Kokosovo ulje je jedan od najboljih tretmana za masnu kosu.
Freepik 

Sastojci:Čisto kokosovo ulje.

Priprema:Zagrejte čisto kokosovo ulje dok ne postane toplo. Temeljno nanesite ovo toplo ulje na vlasište i kosu i ostavite da deluje jedan sat. Zatim operite kosu blagim šamponom. Koristiti jednom sedmično.

7. ZELENI ČAJ

Zeleni čaj je visoko učinkovit najbolji tretman za masnu kožu glave. Ima svojstva koja pomažu u kontroli viška proizvodnje sebuma i održavanju ravnoteže ulja u vlasištu. Zeleni čaj takođe je bogat polifenolima ili mikroelementima koji neguju vlasište i kosu i čine ih zdravima.

Sastojci: Pola šoljice listova zelenog čaja i jedna šoljica vode.

Priprema:Pomešajte lišće zelenog čaja sa šoljicom vode i kuvajte 5 minuta. Čaj hladite dok ne postane topao, a zatim ga temeljno nanesite na vlasište i kosu. Ostavite da deluje jedan sat, a zatim operite kosu toplom vodom. Koristiti jednom sedmično.