U svetu noktiju i manikira stalno se pojavljuje nešto novo ili oživljavaju neki zaboravljeni trendovi. Ove godine se već govorilo o SNS noktima (puder koji se nanosi na nokat da bi se napravio manikir u boji) i BIAB (poznat kao trend „Builder In A Bottle“). Zatim je došao italijanski manikir i trend ruskog manikira, a sada verovatno najdelikatniji i prirodno najlepši manikir koji možemo da imamo - japanski manikir. Ljubitelji lepote najčešće su fokusirani na kreiranje cool dizajna i dodavanje dužine noktima. Retko je koja od ovih tehnika zapravo lek za suve, lomljive i slabe nokte. Ali najnoviji TikTok trend koji privlači mnogo zaslužene pažnje je japanski manikir, koji ima za cilj da našim prirodnim noktima pruži ozbiljnu dozu nege.

Šta je japanski manikir?

Japanski manikir je pre svega ritualno iskustvo, a veruje se da je metoda nastala u Japanu i stara je oko 400 godina. Ova vrsta manikira ima jedan glavni cilj - poboljšati zdravlje naših noktiju i dati im prelepu bisernu završnicu. Radi se o masiranju hranljivih sastojaka duboko u nokatnu ploču kako bi oni bili prirodno zdraviji i zablistali bez pomoći ijedne kapi laka za nokte. Japanski manikir ne uključuje upotrebu lakova za nokte, nadogradnje noktiju sa vrhovima noktiju ili nail art. Umesto toga, njen cilj je da transformiše slabe nokte i učini ih prirodno jačim, zdravijim i sjajnijim, posebno one koji su podvrgnuti geliranju.

U skladu sa korenima manikira, tokom procesa se ne koriste metalni alati ili rastvarači. Koriste se samo keramičke turpije za nokte i tradicionalni alati za poliranje i prirodna ulja. Danas se mnogi saloni odlučuju za alate bez okrutnosti, a ako to radite kod kuće, možete koristiti jednostavan pufer za nokte. To zaista vraća rutinu manikira na osnove. Uključuje nanošenje ulja, pomeranje zanoktica (ne sečenje!) i masažu ruku.

Šta se dešava tokom japanskog manikira?

Prvi korak u tradicionalnom japanskom manikiru je čišćenje i oblikovanje noktiju pomoću rašpice i pomeranje zanoktica. Zatim se ploča za nokte izravnava puferom. Zatim se na pločicu za nokte nanosi zelena pasta, koja se obično pravi od mešavine vitamina A i E, pčelinjeg polena, keratina (proteina koji se prirodno nalazi u noktima) i silicijuma (minerala iz Japanskog mora). Karakteristične je zelene boje i sadrži razna ulja poput jojobe, bambusa, ilang-ilanga i crvenog čaja. Nakon toga, nokti se nežno poliraju alatom od jelenje ili teleće kože (prirodna koža).

Mineralni prah se zatim nanosi na svaku pločicu za nokte i ponovo polira. Napravljen je od takozvane dijatomejske zemlje i pčelinjeg voska, a koristi se da zadrži hranljive materije iz paste u unutrašnjosti nokta i da noktima da svetlo ružičasti sjaj koji traje oko dve nedelje, ponekad i duže. Kada se kombinuju, ova pasta i puder zadržavaju vlagu i hranljive materije kako bi noktima dali neverovatan sjaj za koji je teško poverovati da nije napravljen gornjim premazom. Poslednji korak je ručna masaža gustim kremama i uljima za negu kože i zanoktica.

Može li japanski manikir pomaže slabim noktima i koliko dugo traje?

Ovo je cilj japanskog manikira. Naime, sastojci pudera i paste su odlični za jačanje slabih noktiju. Stručnjaci predviđaju da će tretmani poput japanskog manikira samo rasti u popularnosti, a odličan je izbor za nekoga ko želi da se odmori od gelova i trajnog laka za nokte. Dobro je znati da prirodni sjajni efekat japanskog manikira traje najmanje dve nedelje.

 Bonus video

biab manikir TikTok/zhino_jaseem