DEBUNKING: Ne, Fajzerova VAKCINA PROTIV KOVIDA ne sadrži Bil Gejtsov mikročip

91-godišnja Britanka Margaret Kinan prva je osoba na svetu koja je primila Fajzerovu vakcinu protiv kovida, u sklopu programa masovne vakcinacije širom kraljevstva. I gle čuda, nije joj se desila naprasna želja da apdejtuje svoj Windows.

Profimedia

Pored ravnozemljaša, najnovija opsesija zagovornika teorija zavera jeste i kovid vakcina, tačnije njen sastav. Mnogi veruju da Bil Gejts (koji je, btw, uložio i ulaže milione u razvoj vakcine) zapravo želi da kontroliše i prati ljude putem mikročipa koji se nalazi u njoj.

Čak i oni koji ne veruje u teorije zavera imaju bojazan o tome šta tačno sadrži vakcina. U to ime, rešili smo da debunkujemo ovu temu. 

Kako je novinarka i aktivistkinja Lana Nikolić na instagramu prenela reči Isidore Stanković, doktorantkinje biomedicinskih nauka, "Fajzerova vakcina je toliko prirodna i organska da može da se pravi bakin kolač od nje." Ona sadrži: modifikovani RNK spajk proteina koronavirusa, zatim polietilen glikol u grupi masti (molekul koji se nalazi u mnogo prirodnih proizvoda i veliki broj lekova; primenjuje se i omekšavanje sladoleda). Pored ovog, koriste se i druge masti koje prave lipidni mehur oko RNK molekula i tako ga štite od razgradnje. Takođe, nalaze se i soli u vakcini (kalcijum hlorid, kalcijum-dihidrogen-fosfat, natrijum hlorid, dinatrijum-hidrogen-fosfat-dihidrat) koje koncentraciju jona prave povoljnom u mehuru. Tu je i sukzora - šećer, koji ima istu ulogu kao i so i dihidrogen monooksid, tj. voda, koja je rastvarač.

Podsećamo, vakcine su jedno od najvećih dostignuća medicine i tokom istorije iskorenile su mnoge bolesti poput velikih boginja, šarlaha, difteriju i tetanus.