BAJKE SU NAM DOSADILE: Nakon Diznijevog imperativa G rejtinga, "nevaljali" sadržaji uzvraćaju udarac

R, SSL i ostale oznake koje nas upozoravaju da je sadržaj filma veoma brutalan ili vulgaran, ponovo su postale neodoljiv mamac za gledaoce, što dokazuje i serija "The Boys"

Profimedia Serija "The Boys" je preko noći postigla ogroman uspeh

Bilo je pitanje trenutka kada će neko reći "Čekajte, bre, ljudi, ovo ne ide ovako." Prošlo je nešto više od deset godina otkad je kompanija "Dizni" otkupila "Marvel", a potom i druge produkcije čiji su likovi, praktično, izgradili generacije devojčica i dečaka. Praktično preko noći, bioskopi i televizija odjednom su bili preplavljeni apsolutnom korektnošću. Prosto, svi sadržaji najednom su imali G rejting, što znači da mogu da ih gledaju i trogodišnja deca. I to je onda potrajalo čitavu deceniju. I, hvala nebesima, završilo se. 

Prvi pobunjenik protiv ovog sistema pretvaranja kompletnog stanovništva planete u trogodišnju decu bio je Rajan Rejnolds, koji je istresao svoje pare da otkupi prava na jedinog superheroja iz Marvelove edicije kog je Dizni nekako preskočio. Bio je to Dedpul. Rajan je snimio film i publika ga je obožavala. Šarm koji je u tom trenutku imao čitav beskraj seksualnih aluzija, kao i sve raspoložive ljudske slabosti smeštene u glavnog junaka, bio je unikat među blokbasterima.

Ipak, to je bio samo izuzetak koji potvrđuje pravilo.

Međutim, odrasla publika vapila je za, prirodno, sadržajima za odrasle i bilo je pitanje koja će se od velikih produkcija konačno odvažiti da to iskoristi. HBO, Netfliks i drugi giganti u proizvodnji serija izbacivali su s vremena na vreme nešto "bezobrazno", ali bez stvarnih ambicija da to osvoji širu publiku. A onda je Amazon povukao nogu i napravio serijal "The Boys". 

Stvarno, kakvi bi ljudi bili superheroji kad bi stvarno postojali? Koliko je dramaturški opravdano da neko ko ima ogromnu snagu, brzinu i može da uradi, praktično, šta god hoće, bude stidljiv, povučen, hipersenzibilan, da o svima drugima brine više nego o sebi, da ne kažnjava zločince svojeručno već ih "stavlja pred lice pravde"... Autori serije "The Boys" uopšte ne misle tako. Njihovi superheroji su jezivo sujetni, zavisni od lajkova na Instagramu, obesni, bogati (jer su tako u mogućnosti) i spasavaju običan svet samo kad to ima ko da slika i okači na mreže. I niko im ništa ne može.

Jedan od glavnih glumaca, Karl Hajnc Urban, praktično je momentalno postao megazvezda, a u ovom trenutku, dok se emituje druga sezona, malo ko može da poveruje da će se stvari tu zaustaviti. S obzirom na enormne količine crnog humora, moralno ekstremno slabe karaktere i zaplete koje sve to zajedno donosi, ova serija predstavlja zlatni rudnik prikvela, sikvela i spin-ofova. 

Profimedia  Možda nas malo surovosti na ekranu nauči da više volimo sopstveni život

Naravno, ni druge produkcije ne nameravaju da ostanu dužne ni Amazonu ni tržištu sada, kada je potpuno jasno da čitava planeta želi nešto što je "samo za odrasle".

Uostalom, čak i Betmen sa Robertom Patinsonom otvoreno preti da će imati R rejting.