Iranka koja je osvojila Instagram urnebesnim podražavanjem slavne glumice Anđeline Džoli osuđena je na deset godina zatvora, kažu njeni advokati.

Sahar Tabar, čije je pravo ime Fateme Kišvand, prošle nedelje osuđena je zbog kvarenja omladine i nepoštovanja Islamske republike, saopštavaju Gardijan i BBC. Ona će narednih 10 godina provesti u zatvoru. "Šala je smestila u ćeliju," napisala je na Tviteru tamošnja novinarka Masi Alinedžad, koja je istom prilikom pozvala upravo Anđelinu Džoli da interveniše i pomogne devojci.  

Sahar Tabar je 2017. godine stekla ogromnu slavu na Internetu postavljajući fotografije "zombifikovane" Anđeline. Iako se isprva mislilo da su to prikazi katastrofalne plastične hirurgije, Tabar je kasnije objasnila da je reč, zapravo, o malo šminke i malo više editovanja fotografija. 

Ona je prošle godine odgovarala pred rigidnim iranskim zakonima, i tada joj je ukinut profil na Instagramu. Pošto je priznala krivicu, na proleće ove godine je oslobođena zahvaljujući tvrdnji da ima koronavirus.

Iako ne postoje zvanične informacije, veruje se da Fateme ima između 19 i 23 godine.