Pošto je novogodišnja odluka „Biti bolji prijatelj“ široka i teško merljiva, odlučili smo da podelimo taj veliki cilj na devet manjih ciljeva koji ne samo da će pomoći da postanemo bolji prijatelj, već i na mnogo načina, postanemo srećnija osoba sa grupom prijatelji koji vole zabavu i međusobno se podržavaju.

Ako želite da mi se pridružite u „Godini prijateljstva“, slobodno se pozabavite što više ovim devet saveta u nastavku.

1. Budite otvoreni za spontanost

Život je pun neočekivanih trenutaka, a otvorenost za dnevne planove ili improvizovana druženja može dovesti do nekih od najupečatljivijih iskustava u vašem prijateljstvu. Bez obzira da li ste pozvani na putovanje u poslednjem trenutku ili vam je prijatelj poslao poruku da napravite iznenadne planove za večeru, pokušajte da budete fleksibilni i recite „da“ neočekivanom. Na kraju krajeva, nikada ne znate koji će trenutak povezivanja ili interna šala proizaći iz toga koji će ostati sa vama i vašim prijateljima zauvek.

2. Naučite kako da kažete „ne“

Naravno, ne možete reći da na sve. Iako je fleksibilnost odličan kvalitet, postoji velika moć u tome da kažete ne, tako da je podjednako važno prepoznati svoje granice i dati sebi prioritet kada je to potrebno. Na taj način ne samo da ćete sačuvati svoje vreme i energiju, već će takođe pomoći da budete sigurni da dajete sve od sebe preuzetim obavezama.

Uz to, postoji velika razlika između toga da kažete ne i da budete nepristojni (otkazivanje u poslednjem trenutku ili smišljanje jadnog izgovora). Ako ste u mogućnosti da podelite razlog zašto ste odbili, slobodno to učinite, ali ako ne želite da se objašnjavate, jednostavno i ljubazno: „Hvala što mislite na mene, ali ja neću moći da učinim to“, biće dovoljno.

shutterstock_1063816733.jpg
Shutterstock 

3. Ne vređajte se kada vam prijatelji ne jave odmah

Slušajte, neki nisu non stop za telefonom, ali to ne znači da su loši prijatelji. Znam da živimo u vremenu kada možemo da vidimo svoje poruke ne samo na telefonima već i na računarima, satovima i još mnogo toga, ali to ne znači da smo uvek u mogućnosti (ili želimo) da odgovorimo odmah. Ponekad život stane na put, a poruke ostaju bez odgovora, ali to nije lično. Umesto da prebrzo donosite zaključke ili se osećate zanemareno, ne sumnjajte u svoje prijatelje. Zapamtite, zakasneli odgovor ne umanjuje vrednost vašeg prijateljstva — dobri prijatelji će vam se na kraju uvek javiti!

4. Odvojite vreme za povezivanje sa prijateljem jednom nedeljno

U užurbanosti života, lako je pustiti da prođu nedelje bez ikakve značajne komunikacije sa prijateljima. Dešava se! Ali ako ste se zatekli da stalno pitate svoje najbolje prijatelje: „Pa, šta sam propustio?“ svakih nekoliko meseci, možda ćete želeti da steknete naviku da se češće javljate. Bez obzira da li imate vremena za večeru, šoljicu kafe ili samo brzi 10-minutni telefonski poziv dok obavljate neki zadatak, ulaganje da nadoknadite jednom nedeljno pokazaće vašu posvećenost negovanju vašeg prijateljstva i pomoći će vam oboje se osećaju da su upoznati sa životom jednog drugog.

5. Upoznajte prijatelje svojih prijatelja

Ne samo da upoznavanje sa drugim prijateljima svoje najbolje prijateljice pokazuje da ste zainteresovani za njihov život, već dobijate i bonus da proširite svoj društveni krug sa više sopstvenih prijatelja! U mnogim slučajevima, ako vaš prijatelj voli ove ljude, volećete i vi—a čak i ako se ne povežete na dubokom nivou, barem ćete imati više ljudi za razgovor na grupnim okupljanjima. Ovo vam može pomoći, u vašim prijateljstvima, a možda čak i u vašoj karijeri! Umrežavanje u novoj godini kao dodatni bonus? O, da!

Mesečni horoskop za mart 2023
Shutterstock 

6. Postavljajte više (ili bolja!) pitanja

Površni razgovori mogu samo da održavaju prijateljstvo na tom nivou. Ako želite da ojačate svoju vezu sa starim prijateljem ili uspostavite duboku trajnu vezu sa novim, počnite tako što ćete pokazati iskreno interesovanje za njihov život. Pitajte o njihovim strastima, njihovim snovima, šta ih izaziva i čega se plaše. Promišljena pitanja ne pokazuju samo da vam je stalo; podstiču otvorene i smislene razgovore, produbljujući vaše razumevanje jedni prema drugima i omogućavajući vam da podržite svog prijatelja na najbolji način.

7. Lepo se izvinite

Nema zaobilaženja: svi povremeno zabrljaju. Možda ste zaboravili važan datum za ručak ili ste rekli nešto što je povredilo osećanja prijatelja. (Svi smo to nekad uradili!) Najbolji način da to prevaziđete jeste da priznate svoje greške, preuzmete odgovornost i pokažete istinsku posvećenost da stvari ispravite.

Ključ dobrog izvinjenja je da budete precizirani u vezi sa čime se izvinjavate i da jasno kažete da razumete zašto ste pogrešili. Pokušajte da se ne opravdavate za svoje postupke i zapamtite da vaš prijatelj nije dužan da prihvati vaše izvinjenje na licu mesta. Ako im treba vremena da se saberu, ostavite im prostora.

8. Vežbajte zahvalnost

Koliko često svojim prijateljima govorite koliko vam znače? Ako obično niste ljubavni tip, možda će vam u početku biti neprijatno da im izjavite svoju naklonost. Ali ne morate da pravite veliki gest – jednostavno, iskreno „Hej, zaista te cenim“ može mnogo da im pokaže koliko ste zahvalni što ih imate u svom životu.

Ako želite da unapredite svoju odluku da praktikujete zahvalnost, možete postaviti cilj da vodite dnevnik o svojoj zahvalnosti ili da slušate neke sesije meditacije zahvalnosti na YouTube-u. Kada redovno priznajete pozitivne aspekte svog života, bićete iznenađeni kako se načini na koje opažate i pristupate svojim odnosima mogu promeniti.

9. Hvalite se svojim prijateljima

Kad god vam se ukaže prilika, podelite svoje divljenje ljubaznosti, dostignućima i drugim kvalitetima svojih prijatelja sa drugima. Hvaljenje naših prijatelja (čak i u njihovom odsustvu) ne samo da jača vašu vezu sa tim prijateljem, već i signalizira onima sa kojima razgovarate da ste osoba koja vas podržava, koja vas podiže i da biste im takođe bili veliki prijatelj. Hej, možda čak i pokrenete talasni efekat širenja pozitivnosti unutar grupa prijatelja!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

Sanju Marinković prijatelji iznenadili za rođendan Instagram


Izvor: Wanted A.N.