Teodora Džehverović ponovo se našla u centru skandala kada joj je slučajno skliznuo filter sa snimka. Ništa to ne bi bilo toliko čudno ili neobično da efekat nije iskorišćen da vizuelno suzi njen struk. I tu dolazimo do problema. 

Teodora Džehverović snimanje na ulici Instagram/teodoradzehverovic

Da se razumemo, u korišćenju Fotošopa, filtera i aplikacija za obradu fotografija nema ničeg lošeg dok se u tome ne preteruje. Međutim, ako jedna Teodora koja, morate priznati, već izgleda kao boginja, ima potrebu da toliko izmeni svoju figuru, šta onda da radimo mi ostale smrtnice koje majka priroda nije ni izbliza toliko nagradila dobrom građom, čak ni ako ne izlazimo iz teretane?

Ko je doneo odluku da se Teodora "steše"? Da li je za to odgovorna pevačica ili neko iz njenog tima? I zbog čega? Zašto je tih par santimetara u struku bitno? Da li je moguće da i devojka koja već izgleda kao Barbika nije dovoljno lepa i prihvatljiva za kameru? Ne znamo. 

Ali zašto uopšte i pišem o ovome? Jednostavno, za sve je "kriv" razgovor u autobusu kojem sam prisustvovala. 

Dve devojčice, ne starije od 16, 17m gledaju Teodorine storije, a potom i slike na Instagramu. Već su preslušale njenu novu pesmu, i vidi se da su apsolutni fanovi, jer su o pevačici pričale isključivo u superlativu. 

- Ma kakva je zvezdetina. Vidi je... 

- Kida... ali kida... znači jao kakva je... 

- Predobra joj je pesma... moram ovakvu frizuru i ja... 

I tako je razgovor tekao i tekao sve do problematičnog trenutka koji mi je zaparao uši. 

- Jao nikad neću izgledati ovako. Nisam jela od juče... zvala sam trenera, znači imam 2 nedelje da skinem ovu stomačinu...

Devojčica nema stomačinu. Zapravo je premršava, no dobro.

- Kako ima stručić dobar... meni ovo nikad ne bi stajalo... 

Devojčica je prirodno lepo građena, i ima lep struk. 

- Da, neću da jedem ništa. Moram ovako da izgledam... nadovezala se druga.

Razgovor je tekao i dalje u sličnom stilu, da ne prepričavam, ali lagala bih vas ako bih rekla da je ovo prvi put da čujem devojčice, i mlade devojke da se porede sa zvezdama, i pokušavaju da izgledaju kao one. 

Da, Teodora je jedna od najpopularnijih. I svaka joj čast. Devojka vredno radi na pesmama, imidžu, ali i svom telu. Naravno, to ne znači da i ona sama nema nesigurnosti. 

Ali... da, dolazimo do ali. 

Kada ste javna ličnost, pogotovo jedna od najpopularnijih, postavlja se pitanje odgovornosti. Jer, svojim preobrađenim svakodnevnim objavama, spotovima na kojima je sve editovano, stanjeno telo i struk, povećane grudi i zadnjica.... postavljaju se neralni standardi lepote koje retko ko može da ispuni. 

I verujte da je dug put od devojčice sa kompleksima do žene koja je sigurna u svom telu, sa svim manama i vrlinama. 

Ove devojčice nisu jedine, zapravo, iznenadilo bi vas koliko njih razmišlja na sličan način. Ali, veruju u maglu. U editovanu sliku na mrežama da bi neko izgledao nerealno dobro. Nedostižno. 

I neko će sad reći - daj, to je samo slika... šta je loše što može da se dogodi?

Reći ću vam i to - izgladnjivanje, preterivanje sa treninzima, dijete sa interneta, difmorfija, bulimija, anoreksija... 

Tokom svih ovih godina i rada sa decom, nebrojeno puta sam čula devojčice koje sumnjaju u sebe, koje mrze svoj odraz u ogledalu jer nisu "savršene" kao slavne žene. 

A ta servirana savršenost rezultat je šminke, filtera, filera... 

Devojčice često ne vide realnu sliku.
Shutterstock 

Namećemo da je fizički izgled ono što prodaje, što se ceni. U drugi plan padaju uspesi, rad, red, talenat. Forsira se seksualnost naspram senzualnosti, i onda se čudimo kada su nam deca nesigurna i u problemu.

I da me ne shvatite pogrešno - danas je Teodora, sutra će biti neko drugi, tako da ne možemo svaliti sve na nju, jer niti je prva to krenula da radi, niti je prva uhvaćena u tome. 

Devojčice se porede sa nerealnim fotografijama na mrežama.
Shutterstock 

Ali, uzor je, i popularna je i utiče na mlade, i nastavlja da prodaje svoju ulepšanu stvarnost. Dok u realnosti ona izgleda ovako:

Teodora Džehverović
Instagram 

I dalje je lepa, i dalje "grmi", ali izgleda realno i normalno. Nažalost, to se ređe vidi. Pa čak je i u retkim prilikama kada se fotografiše bez šminke sa filterom. 

Da li smo postali alergični na realnu kožu, ne znamo, ali se nadamo da ćemo u budućnosti videti više uzora mladih u realnijim izdanjima ukoliko im je već stalo do mlađe publike, kao što kažu. 

Nametnuti narativ ne menja se preko noći, ali na nama je da to ipak radimo.

Bonus video:

Teodora Džehverović Instagram/teodoradzehverovic