Razmišljajući o položaju žena i ravnopravnosti društva sve češće se susrećemo sa znatnim nazadovanjem u ovom polju. Naročito se to može reći za žene u zemljama Bliskog istoka, a nedavni nesrećni slučaj iz Irana digao je ceo svet na noge. Dok je u nekim zapadnim zemljama položaj žena poslednih godina znatno napredovao, može se reći da žene u Iranu idem istim putem. Sada su upisale prvu pobedu na putu ravnopravnosti žena u društvu - ukinuta je moralna policija.

„Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem i zbog toga je ukinuta“, rekao je glavni iranski tužitelj Jafar Montazeri.

Ukinuta moralna policija u Iranu.
Unpash/ Ollie Barker Jones 

Koji je bio posao moralne policije?

Strog kodeks oblačenja koji je nametnuo klerikalni autokratski režim nakon islamske revolucije u Iranu 1979. godine zahteva od žena da pokrivaju svoju kosu i figuru tela širokom odećom u javnosti. Oni koji nisu poštovali takozvana pravila hidžaba suočavali su se sa upozorenjima, uznemiravanjima, kaznama, pa čak i zatvorom po nalogu moralne policije.

Kada su se žene pobunile?

Žene u Iranu se više od veka bore za promene i svoju slobodu. U neravnopravnom položaju država ih drži već decenijama. Krajem 2017. ponovo su počeli protesti, ovog puta specifično protiv obaveznog hidžaba. Prošle godine desetine žena suprotstavile su se vlastima tako što su u javnosti skinule marame s glave u znak protesta, što je rezultiralo zatvorskim kaznama u nekolicini slučajeva.

Godine suprotstavljanja žena pravilima hidžaba su doživele svoj vrhunac u Iranu ovog septembra kada su počeli protesti zbog smrti mlade Mahse Amini. Ovu mladu devojku je uhapsila moralna policija zbog kršenja pravila o nošenju hidžaba nakon čega je umrla u pritvoru.

Protest u Iranu.
Unspash/ Artin Bakhan 

Naime, Amini se navodno videlo malo kose pod maramom kad ju je uhapsila moralna policija u Teheranu 13. septembra. Ona je pala u komu ubrzo pošto je kolabirala u pritvorskom centru i umrla je tri dana kasnije u bolnici. Služba je negirala izveštaje da su je policajci tukli u glavu pendrekom i da su je udarali u jednom od njihovih vozila.

Nova gušenja sloboda

Predsednik Ebrahim Raisi, pripadnik tvrde verske struje, doneo je novi spisak ograničenja. U njih spadaju postavljanje sigurnosnih kamera za nadzor i novčane kazne za nepokrivene žene, kao i uputi za „savetovalište" i obavezna zatvorska kazna za bilo kog Iranca koji dovodi u pitanje ili na internetu objavljuje nešto protiv pravila o hidžabu.

Ograničenja su dovela do povećanja broja hapšenja, ali i do talasa objavljivanja fotografija i snimaka žena bez marama na društvenim mrežama - što se samo intenziviralo u danima posle smrti Amini.

Nošenje hidžaba u Iranu.
Shutterstock 

Presedan ovim protestima je bilo i to što žene nisu bili same. Sada su i muškarci stajali čvrsto uz njih, skandirajući strogim pravilima hidžaba.

Preispituje se i zakon o obaveznom nošenju hidžaba

Uz to, Iran je je saopštio i da će preispitati decenijama star zakon koji od žena zahteva pokrivanje glave, dok se bori da uguši više od dva meseca protesta povezanih sa strogim kodeksom oblačenja.

Od smrti Amini sve veći broj žena ne nosi hidžab, posebno u modernom severnom delu Teherana. "I parlament i pravosuđe rade (na pitanju) treba li zakon izmeniti", rekao je juče iranski državni advokat Mohamad Džafar Montazeri.

Ukidanjem moralne policije žene u Iranu upisale su jednu od velikih pobeda koja im daje snagu znajući da su jedan korak bliže clju da budu konačno slobodne!