Iako se danas sve više mladih okreće prikazivanju "realnih" stvari i situacija iz života na mrežama, čini se da uređivanje lica i upotreba fotošopa na fotografijama još uvek nije iščezlo.

Pitamo se da li će ikada i zaista iščeznuti sve aplikacije za uređivanje fotografija koje kriju "alatke" za menjanje ličnog opisa i kreiranja nerealne slike savršenosti?I iako je to samo "mic", kako kaže influenserka Dunja Jovanić u novom izazovu "Ovo sam ja", i on je dovoljan da učini nelagodan osećaj u sopstvenom telu nakon što se uporedi stvaran odraz u ogledalu i obrađena fotografija.

"Ovo sam ja. Moje ime je Dunja, imam 33 godine i nekada sam vrlo zadovoljna time kako izgledam, dok drugim danima izgledam sebi zdepasto, imam kratke noge. Ne dopada mi se kako mi lice izgleda, kosa me ne sluša, imam bubuljicu, ali se i u tim trenucima trudim da ne živim u izmenjenoj realnosti", započela je influenserka.

"Na društvenim mrežama moguće je danas promeniti lični opis u 3 koraka: da smanjite nos, povećate usta, izdužite noge i da za tri koraka uopšte više ne ličite na sebe. To može dovesti do poremećaja - Snapchat dismorfija. Dismorfija se definiše kao nesposobnost objektivnog sagledavanja sopstvenog fizičkog izgleda. A to znači da slika koju vidimo u ogledalu nije ni nalik onu kojoj sam okačila na Instagram i ne podudaranje te dve slike me izuzetno frustrira", rekla je Dunja, a potom i objasnila do čega upotreba ovih alatki može dovesti.

Dunja jovanić.
Instagram 

"Vremenom ovaj poremećaj može evoluirati u opsesivnu preokupaciju fizičkim izgledom i nedostacima koje smo videli u ogledalu što je stanje poznato kao - telesni dismorfni poremećaj od koga pati 2,4% populacije, a brojka raste iz dana u dan."

"I zato te molim - nemoj da koristiš filter! "Ovo sam ja" sa vrlinama, manama i svime što je iza mene, ali kada se pogledam u ogledalo ili ovaj telefon ja vidim sebe, a sada hoću da vidim tebe!", završila je Dunja i pokrenula izazov koji već sada ima snažan odziv žena.

Dunja jovanić sa filterom.
Instagram 

Koliko je ovaj izazov o filterima alarmirao sve na mrežama govori i broj od milion pregleda na videu za dan, kao i feed back od njenih pratiteljki.

dunja jovanić izazov
Instagram 

Poznate ličnosti, a ponajviše influenseri, prednjače u uspostavljanju standarda lepote, te nam kvalitetan sadržaj, poput ovog izazova, pruža nadu da smo ipak MI sami ono najvrednije što nosimo, te da nijedan filter ne može zameniti.